Казкове свято витинанки влаштував музей історії міста Хмельницького

Творити диво з паперу передостання груднева п’ятниця в полудневий час зібрала в музеї історії міста чимало шанувальників українського декоративно-ужиткового мистецтва. Зануритися в ошатний світ чарівного мережива з паперу завітали й учні 3 класу СЗОШ № 10, які потрапили несподівано для себе на справжнє казкове дійство, присвячене одному з суто українських народних мистецтв – художній витинанці. Крім зачарованого розглядання найвитонченішого паперового мережива майже ювелірної роботи майстринь з усієї області, і малеча, і дорослі мали чудову нагоду перейняти витинанковий досвід у знаних паперових казкарок тендітної й загадкової української душі на безкоштовному майстер-класі з виготовлення традиційних різдвяних прикрас, якими залюбки з давніх-давен прикрашали свої оселі дбайливі чарівні українки.

Діти не гаяли часу й, хутенько скинувши пальта і шубки та бігом зайнявши місця за довжелезним столом, дружно взялися за справу. А справа була аж яка цікава – вони ж бо потрапили у справжнісіньку майстерню самої казкарки Зими. А в помічники пані Зима взяла не будь-кого, а знаних на Хмельниччині майстринь – Олену Марчук, Оксану Цимбалюк та Зою Блажеєву, чарівні ножиці яких перетворюють звичайнісінький папір на справжнє ажурне диво – українську витинанку. Саме під їх орудою дітлашня заходилася вчитися власноруч виробляти традиційні національні оздоби для власних осель. І з’ясувалося, що це мистецтво суто українське. Малеча старанно заглибилася в його пізнання, сміливо озброївшись ножицями, а тим часом навколо того острівця майстрування паралельно відбувалося дійство з посвятою витинанці.

Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш розповіла про те, що витинанки –орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті з білого або кольорового паперу обереги, що набули поширення в Україні у XIXст. В оздобленні хат паперові витинанки співіснували разом з декоративним розписом, інколи доповнювали їх. Також витинанками прикрашали балки, полиці, печі та горщики для квітів, а також дарувалися одне одному на Різдво та Великдень.В Україні паперове мереживо було частиною святкових обрядів, вважалося, що воно захищає житло від злих сил, приносить любов і добробут. Витинанка у вигляді хреста вішалась на сволок над колискою дитини. Витинанки пов’язували з основними подіями в житті українців, і кожній відповідала певна традиційна композиція. До жнив присвячували врожайну, на заручини – заквітчану тощо.

Заступник начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради Світлана Шевченко привітала шістьох учасників цього колективного дивосвіт-вернісажу, вручила майстриням подяки від імені начальника управління Артема Ромасюкова з висловленням захвату їхньою творчістю та побажанням подальшого натхнення й успіхів у прийдешньому році та зазначила, що витинанка як один з найдавніших видів українського декоративно-ужиткового мистецтва є простим та водночас різноманітним засобом впливу на людську свідомість з метою прищеплення любові до української культури. Відзнаки міської культури отримали народні майстри Надія Елеон, Олена Марчук, Людмила Овсянюк, Оксана Цимбалюк, Зоя Блажеєва та Яна Єжель.

По-материнськи піклується про своїх колег по цеху ідейна натхненниця та ініціаторка цієї виставки Таїсія Стан – керівник Хмельницької народної  художньої студії «Рукотвори». Таїсія Сергіївна зауважила, що Хмельниччина налічує понад 2500 майстрів народної творчості, та з-поміж них тільки 15–20 займаються народним мистецтвом вироблення витинанок. І саме це робить витинання свого роду дефіцитною творчістю. Аби популяризувати її й не дати загубитися в мультинаціональності сучасної культури, що нас оточує з усіх боків, слід пам’ятати про національну самоідентичність української культури в мистецтві, яскравим прикладом якої є художня витинанка.

Витинанкарям і витинанкаркам та їхнім гостям того чудового дня викладачі та вихованці Хмельницької дитячої музичної школи № 2 під керівництвом Галини Ладанської подарували музичний калейдоскоп гостинців, які неабияк прийшлися до смаку всім, хто завітав на інтерактивне свято витинанки.

Чарівна виконавиця пісні «Святий Миколай» Софія Купрата вдихнула в гостей дійства вічну дитячу віру в різдвяні дива, а юна Влада Коновалюк разом з виконанням пісні «Новорічної» подарувала всім чудовий передноворічний настрій. Зразковий ансамбль скрипалів під керівництвом Тетяни Стан (концертмейстер Андрій Герасимюк) веселими різдвяними коломийками нагадав зібранню, що свято наближається і вже незабаром ми радо славитимемо народження Божого дитя. А викладач ХДМШ № 2 Артем Манькевич, виконавши на саксофоні музичне попурі з новорічних композицій, просто таки викликав справжній фурор, остаточно налаштувавши присутніх на новорічно-різдвяний настрій.

А тим часом юні майстри та майстрині, які відвідали майстер-клас, уже гордовито демонстрували власні здобутки у вигляді численних сніжинок, ялинкових ліхтариків, вітальних різдвяних листівок для татусь і мамусь, дідусів і бабусь. А в тендітних дитячих серденьках, сподіваємося,  назавжди залишиться ця година гарного настрою, власного вміння та зачарування дивовижним світом найвитонченішого ажуру казкової паперової витинанки.

Свято звичайного дива – української традиційної витинанки вдалося на славу, тож і ви не баріться – приходьте за гарним святковим настроєм та найказковішими враженнями від 28 дивовижних робіт шістьох майстринь з теренів усієї Хмельниччини, що експонуватимуться на художній виставці «Чарівне мереживо витинанки» в музеї історії міста Хмельницького на Проскурівській, 30 впродовж усього новорічно-різдвяного циклу свят! Гостинно запрошуємо!