Вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії

«Привітай улюблену Вікіпедію – напиши в ній статтю!» – під таким гаслом 30 січня у Хмельницькій центральній міській бібліотеці пройшов Вікімарафон 2018. Захід присвячений 14-річчю української Вікіпедії.

Ідея марафону полягала у написанні рекордної кількості нових статей до популярної онлайн-енциклопедії. Якби кожен читач Вікіпедії написав бодай одну корисну статтю, ми мали б понад 1 мільйон корисних статей уже сьогодні. 

Участь у Вікімарафоні 2018 міг взяти кожен охочий: для цього потрібно було лише завітати до бібліотеки. Для новачків та всіх учасників створено сторінку Вікімарафону, яка пояснює основні засади Вікіпедії, правила написання енциклопедичних статей, містить корисні навчальні ресурси для початківців у Вікіпедії, а також дозволяє створити статтю, скориставшись «Майстром написання статей». 

Центральна бібліотека щороку активно долучається до проведення Вікімарафону. Враженнями від участі в заході поділилася редактор Хмельницької міської центральної бібліотеки Сніжана Матвієнко: «Це мій перший досвід у ролі дописувача Вікіпедії. Бути автором онлайн-енциклопедії легко і захоплююче. Так як я цікавлюсь живописом, моя стаття про хмельницького художника Юрія Матвієнка. Із задоволенням і надалі братиму участь у Вікімарафоні».

Студентка кафедри української філології Хмельницького національного університету Юлія Довганюк створила статтю про студентський літературний театр «Глорія». На думку учасниці заходу, «Вікіпедія – інноваційний онлайн-ресурс, який дозволяє поділитися з іншими корисною, незнаною їм раніше інформацією».

Кожен учасник заходу писав на тему, яка цікавила його особисто. На завершення Вікімарафону 2018 українська онлайн-енциклопедія поповнилася статтями про різні культурні заклади нашого міста та про відомих сучасних місцевих письменників, поетів та митців.