Міні-репліки військової бронетехніки можна побачити в музеї історії міста Хмельницького

У музеї історії міста Хмельницького відкрилась виставка військової мініатюри хмельничанина Геннадія Совви «WW2micro. Друга світова в мініатюрі», на якій представлено 23 авторських міні-діорами з військовою технікою, виконаною у повній канонічній відповідності до оригіналів у масштабі один до тридцяти п’яти, вміщеною у певні макетовані сюжети, автентичні часам Другої світової. Серед сюжетів присутні й ті, що стосуються самого Проскурова (нині Хмельницького), який є рідним містом автора.

  

Чарівності військової мініатюрної фігурки підкорялися в усі часи серця не тільки хлопчаків усіх країн і народів, а й давньоєгипетських фараонів, римських легіонерів, китайських імператорів, середньовічних лицарів, європейських королів і російських царів, а також і найвидатніших полководців: Фрідріха ІІ, Олександра Суворова і Наполеона Бонапарта.

  

Військова мініатюра має досить суворий стандарт, але попри крихітні розміри, потребує неабиякої точності в деталях, аби максимально точно відтворити найдрібніші деталі бойової техніки з урахуванням дотримання відповідності до історичного прототипу. Якої майстерності потребує нанесення слідів експлуатації, ефекту старіння, імітування вм’ятин та подряпин. У результаті копіткої праці виходять справжні шедеври: збірні зменшені копії військової техніки, а також сюжетні композиції, адже в кожній мініатюрі – частинка душі автора.

  

Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш розповіла про те, що змалечку пан Геннадій дослухався до розповідей старших про військові події, з захопленням всотував у себе сюжети відповідної літератури та кінострічок, всюди вишукуючи описи бронетанкової техніки, важкої артилерії, військових строїв. Завдяки ретельній і точній відповідності таких міні-реплік до оригіналів певним чином пана Геннадія цілком можна вважати одним з представників військово-історичної реконструкції часів саме Другої світової. У таке цікаве та дороговартісне хобі переросла дитяча пристрасть постійно майструвати щось, пов’язане з військовою технікою. Спершу то було захоплення авіамоделізмом та авіаконструюванням, яке з часом перетворилося на відтворення в мініатюрі важкої бронетехніки. Згодом  пан Геннадій зрозумів, що буде цікавіше мініатюрні моделі вміщувати в певну автентичну для них атмосферу, відтоді він розпочав практикувати і з макетуванням відтворення сцен воєнних епізодів та життя мирного населення під час гітлерівської окупації. Тема Другої світової  війни завжди була близькою для автора – знайомою з розповідей старших родичів з глибокого дитинства, саме тому на його композиціях зустрічаються радянська бронетехніка з технікою Третього рейху. У своїх роботах автор використовує найрізноманітніші матеріали  від тих, що є під рукою – як-от пінопласт, синтепон, різноманітні природні матеріали – до таких, що доводиться купувати через Інтернет за чималі кошти – полімерні матеріали, нерозфарбовані фігурки вояків, моделі бронетехніки, фасади будиночків, зброю тощо.

    

Варто додати, що чи не в кожному присутньому на відкритті виставки прокинулася дитина, яка з непідробним захватом і захопленням пильно роздивлялася неперевершені роботи  хмельницького майстра військової мініатюри. Не стали виключенням і представники міської влади. Зокрема, начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков зізнався в тому, що ця виставка викликала в нього хлопчачий азарт і повернула в дитинство, а майстерність автора, на думку високопосадовця,  гідна бути відзначеною і на більш високих рівнях. Вручаючи Геннадію Совві подяку від управління культури і туризму Хмельницької міської ради, пан Ромасюков також висловив вдячність працівникам музею за надзвичайно влучне експозиційне оформлення виставки у вигляді ілюстрування  двадцятьма пропагандистськими плакатами часів Другої світової. Завдяки чітко проведеній паралелі ілюстрованої агітпропаганди двох тоталітарних машин – сталінської та гітлерівської – стає очевидним той факт, що тоталітаризм, в який колір би він не фарбувався, є політичним режимом, що характеризується відсутністю демократичних свобод,  диктатурою і повним тотальним контролем держави над усіма сферами життя суспільства й особи. Таким чином, водночас фактично було презентовано дві виставки, котрі вдало доповнюють одна одну.

 

  

Чудовим музичним обрамленням заходу став виступ інструментального дуету викладачів Хмельницької музичної школи № 1 імені Миколи Мозгового Юлії Заводної (домра)  та Ігоря Чайковського (гітара), у виконанні яких прозвучали музичні твори Бенедетто Марчелло, Олекси Стичука та Максимо Пухоля.

Отож, побачити на власні очі  військову техніку часів Другої світової, масштабовану в розмірі 1:35,  мініатюрних солдатів ворожих армій, котрі живуть своїм окремим життям у роботах автора, перетворюючись на звичайних людей у запеклому бою або займаються своїми звичними справами, не звертаючи уваги на глядача, можна в мистецькій залі музею історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 30 в обласному центрі. Серед сюжетів мініатюр присутні і замальовки з мирного провінційного життя зі старими автівками. Знайдете ви тут і відображення професії автора в образі кремезного німецького локомотива зі справжнім шлейфом диму, адже пан Геннадій – залізничник, помічник машиніста.

  

До речі, серед присутніх на відкритті виставки в пана Геннадія одразу ж знайшлися прихильники та однодумці, котрі в процесі знайомства з винуватцем цієї події жваво обговорювали з ним питання деталізації його робіт та знаходили для себе все нові й нові деталі й цікавинки. Пан Геннадій радо висловив готовність поділитися досвідом  з поціновувачами жанру військової мініатюри, а з-поміж таких знайшлися не тільки діти, а й дорослі.

Виставка «WW2micro. Друга світова в мініатюрі» чекає на свого поціновувача впродовж лютого та березня – до Дня визволення Проскурова. Цікаві враження поруч з вами – на Проскурівській, 30. Не проґавте їх!