Подвиг закодований у слові

21 лютого в центральній бібліотеці відбулася презентація альманаху «Південний Буг» Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України. У перший номер видання вміщено поетичні та прозові твори, документальну хроніку про Майдан, подвиг Небесної сотні, події, що відбувалися як у Києві, так і в Хмельницькому. 

Захід розпочали хвилиною мовчання, віддавши шану пам’яті загиблим героям. Про мету створення альманаху «Південний Буг» розповів у вступному слові Хмельницький міський голова Олександр Симчишин:

«Давайте відновимо хорошу справу – створимо творчий майданчик для літераторів краю. Невипадково темою першого випуску став подвиг Небесної сотні, подвиг, про який неможливо забути».

У презентації взяв участь голова Хмельницької обласної організації національної спілки письменників України Петро Маліш. Письменник закцентував увагу на тематиці «Південного Бугу»:

«У цьому виданні йдеться про події, які не залишили байдужими жодного українця – Революцію Гідності. Автори збірки хотіли, щоб увесь світ дізнався про подвиг Небесної сотні, закодувавши його в слові».

Поезію «Джерело», вміщену в альманасі, продекламував один із авторів видання, голова Хмельницької міської організації національної спілки письменників України Віталій Міхалевський. Поет зазначив:

«На Майдані стояли за Україну, за мову, за Шевченка. Мова – це те, що повинно бути на першому місці».

Редколегія на сторінках альманаху віддала шану загиблим героям-хмельничанам. На заході була присутня Світлана Бойко – дружина загиблого Почесного громадянина м. Хмельницького Олександра Бойка. Криком зболеної душі прозвучали слова вдови воїна:

«Чому герої тільки посмертно?! Скільки Україна втратила! Цвіт нації лежить на кладовищі!.. Тому пишіть про них, але не лише 14 жовтня та в лютому…»

Справжньою окрасою заходу став виступ учня Хмельницької школи мистецтв «Райдуга» Максима Савчука, який виконав пісню з репертуару Святослава Вакарчука «Не твоя війна».

Сподіваємося, що перший випуск літературного альманаху «Південний Буг» не залишить нікого байдужим, а твори, що ввійшли в нього, зацікавлять усіх, хто візьметься за читання видання.

По закінченню презентації кожен із присутніх міг ознайомитися із книжковою виставкою «У їхніх серцях живе Україна», організованою в читальному залі центральної бібліотеки.