Виставка творів «Смарагдові оксамити живопису Людмили Татаріної»

У малій виставковій залі Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва 21 березня о 16:00 відкривається виставка творів  Людмили Татаріної –  хмельничанки, яка ясною зорею таланту освітила цю землю і пішла в інші світи, не написавши своєї  головної картини, не вишивши коханому найкращої сорочки, не доспівавши найулюбленішої пісні… На виставці представлено 15 творів живопису, ряд графічних рисунків, авторські розробки орнаментів для вишивки хрестиком сорочок, рушників, серветок тощо.

  

Живопис Людмили Татаріної яскравий, виразний, відмічений захопленістю автора у дивовижні природні ландшафти з величезними брилами каміння, прозорою водою гірських річок, тріпотливими каскадами водоспадів, громаддям гір і смарагдами соковитої зелені… Милують око квіткові натюрморти, змушують замислитись картини, що по-філософському досліджують життя і місце людини в ньому…

 

Розроблені художницею оригінальні узори для вишивання хрестиком (представлені у вітринах) підкорюють яскравістю, знанням автентики та символіки української традиційної вишивки, а виконані комп’ютерним способом орнаменти для окремих виробів вражають  простотою, лаконізмом та гармонійною довершеністю.

Представлені на виставці різноманітні фото не тільки коротко розкажуть про найцікавіші моменти з життя юної Людмили Татаріної, тоді ще Єремеєвої, а й порадують відвідувачів, надто тих, хто був знайомий з художницею, разом з нею працював чи проводив часи відпочинку, бо вони зможуть зайти й себе на цих світлинах. 

Виставка діятиме з 21 березня щоденно, крім суботи й неділі. Ласкаво просимо!

Людмила Рожко-Павленко, методист ХДШО та ДПМ

Довідково:

Татаріна Людмила Миколаївна народилась 11.09.1956 в родині офіцера Радянської армії (м.Сомбатхей, Угорщина). Закінчила у 1972 р. 8 класів у м. Хмельницькому, паралельно навчаючись у дитячій художній школі (клас М.Мазура), у 1977 р. – Вижницьке училище прикладного мистецтва за спеціальністю «художня вишивка». Працювала художником, художником – оформлювачем, художником – рекламістом. Багато років віддала роботі в Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті, з 1992 по 2004 рік працювала творчо по своїй основній спеціальності, створюючи різноманітні узори й орнаменти та вишиваючи їх на полотні, крім того постійно займалась живописом і рисунком. У 2006 року захворіла на лімфолейкоз, померла у Хмельницькому 14 вересня 2010 року.