Все пам’ятає батьківська земля: і грім гармат, і визволення день

Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і віхи розвитку країни. Багато сторінок значиться кривавим чорним кольором. Зокрема, такою трагічною сторінкою в історії міста Хмельницького є період нацистської окупації, який тривав з 8 липня 1941 року до 25 березня 1944 року. Чимало бід і страждань принесла місту війна. Військові хроніки свідчать, що при штурмі проскурівської землі загинуло понад три тисячі солдат. За часи окупації обласного центру нацисти розстріляли і замордували у катівнях 81 тисячу людей, серед яких 65 тисяч полонених Раківського концтабору суворого режиму. Тисячі проскурівчанбули вивезені на рабську працю до Німеччини.

Однак героїчними зусиллями нашої армії, партизан та підпільників, ціною багатьох людських життів 25 березня 1944 року Проскурів було звільнено від нацистів.

З метою вихованняу молодого покоління почуття патріотизму, гордості за своїх предків, поваги до історичного минулого нашої Батьківщини напередодні відзначення 74-ої річниці визволення міста Хмельницького від нацистських окупантів у музеї Проскурівського підпілля було проведено урок історичної пам’яті «Все пам’ятає батьківська земля: і грім гармат, і визволення день» для учнів 7 класу Хмельницької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату I–III ступенів № 2 для дітей із серцевосудинними захворюваннями та цукровим діабетом.

Завідувач музею В. Баранюк на підставі історичних фактів розповіла  присутнім про окупаційний режим, який був введений у Проскурові, створення Раківського концтабору суворого режиму для військовополонених «Stalag 355», гетто, в якому утримували євреїв перед розстрілом.  А також учасники заходу ознайомилися з історією зародження підпільно-партизанського руху в Проскурові та почули про героїчне визволення обласного центру від нацистів у ході проведення Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції.

Неабияке враження на учасників заходу справили кадри документальної кінохроніки «Визволення Проскурова», численні світлини з радянських та німецьких архівів, що були представлені в музеї. Все цесприяло розумінню учнями тієї трагедії та героїзму, який проявили визволителі нашого краю. 

  

Також до всіх присутніх звернувся запрошений гістьзаходу, голова Хмельницької міської організації ради ветеранів України Садиков Гаптульмунір Мухамедович, який розповів присутнім про визволителів нашого міста від нацистів, а також наголосив, що ми повинні завжди пам’ятати знаменні дати в історії рідного краю та шанувати тих людей, які віддали  своє життя за мир в Україні. Крім того, запрошений гість поділився думками з присутніми про наше тривожне сьогодення, про патріотизм і волонтерство, про війну і мир на рідній землі.

Завершився урок мужності музичним вітанням у виконанні хмельницького барда Леоніда Мазура, який виконав чудові композиції на слова відомих поезій Т. Шевченка «Мені однаково» та В. Булаєнка «Пісня про матір». Також гості заходуз цікавістю оглянули експозицію музею Проскурівського підпілля.