Пасхальний подарунок власноруч

Котилася писаночка з гори на долину,
Прикотилась прямісінько до нас у гостину,
А за нею йде Великдень, несе білу паску,
Дзвонить в дзвони, всім дарує радощі і ласку.
Відчиняймо воротонька, гостоньків вітаймо,
Христос воскрес! усі разом мерщій заспіваймо.

З великим нетерпінням та любов’ю усе Християнство чекає Великодня, або як у народі ми ще звикли називати – свято Пасхи. Культурна спадщина нашого народу свідчить про ретельну та довготривалу підготовку до цього свята. А головним атрибутом його –  є писанка. Писанкарське ремесло в українському мистецтві дуже старожитнє та історично обумовлене, адже саме писанка, в давнину, вважалася могутнім оберегом від лиха та горя.

     

Вшанування здобутків українського художнього мистецтва та поширення його серед нинішнього покоління надихнуло викладачів класу образотворчого мистецтва Хмельницької дитячої музичної школи №2, майстриню по писанкарству, члена національної спілки народного мистецтва Наталю Лезнюк та Вікторію Назаренко провести майстер-класи по писанкарському ремеслу «Пасхальний подарунок власноруч».

 

Три дні поспіль усі охочі – діти, а також дорослі мали змогу долучитися до стародавнього розпису української писанки у бібліотеці №2, бібліотеці №12 Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи та у Хмельницькій дитячій музичній школі №2. Усі учасники майстер-класів з неабияким бажанням та запалом створювали свої власні культурні обереги. Варто зазначити, що існує безліч способів та орнаментів розпису писанки. На цьому заході були використані одні із найдавніших малюнків та символів, що сприяють гарному врожаю (безконечник, баранячі ріжки), символи здоров’я та довголіття (риба, сонечко), символи, що лікують (соняшник, п’явки), символи кохання (смерека, квіти).

Гарних Вам Великодніх свят!