У Чорний Острів до Леоніда Глібова

Є письменники, ім’я яких, незважаючи на різноманітність їх творчого доробку, асоціюється переважно з одним літературним жанром. Таким в українській літературі є Леонід Глібов. Він увійшов в історію рідного письменства як видатний байкар. Актуальні байки Глібова і сьогодні. Вони зберігають громадсько-алегоричну суть доти, доки в світі  існуватимуть осміювані байкарем явища: зрада, пиха, лінощі, марнослів’я, брехня, паразитизм, продажність і хабарництво.

Наприкінці березня в смт. Чорний Острів усьоме відбувся обласний відкритий конкурс читців та театральних колективів ім. Л. І. Глібова «Дух генія вита Подільським краєм». Адже саме в Чорному Острові з 1855 до 1859 року великий байкар працював учителем історії та географії, тут народилися його найкращі байки.

На обласний конкурс з’їхалися більше ста виконавців байки. Серед них і учні театрального відділення Хмельницької дитячої школи мистецтв, вихованці викладачів Анатолія Тітова та Олени Лежанської.

Юні театрали у чотирьох вікових категоріях завоювали 24 перемоги: у першій молодшій категорії переможцями стали Москалець Анастасія, Кваченко Злата, Гриппа Юлія, Захаркевич Маргарита, Шейгец Дарія, Цвігун Юліанна,  у другій молодшій - Дудник Анна, Сис Вікторія, Божок Іванна, Поляков Нікіта, Азімов Нікіта, Шерепа Анастасія, Павльо Богдана, у середній – Завірюха Софія, Василенко Юлія, Побережна Дірія, Кулешова Дар’я, Сомик Володимир, Панчук Ілля, Чуловський Богдан, Климюк Альона, у старшій – Михальчук Владислав, Басов Максим і Пасічник Дарина.

Продемонструвавши на конкурсі високу виконавську майстерність, учні добре усвідомили, що байка – це куля, направлена сміхом-зброєю у бік людських недоліків і реальності, яку вони створюють навколо; і завжди будуть пам’ятати рядки великого байкара:

Здається, байка просто бреше,
А справді – ясну правду чеше,
Нікого в світі не мине,
Читайте, згадуйте мене.

У Чорному Острові діти відвідали музей Леоніда Глібова. Учасники конкурсу  та їхні батьки вдячні директору КП «Електротранс» Паламарчуку Віктору Анатолійовичу за сприяння у виділенні транспорту для перевезення учасників конкурсу та особисто водію цього підприємства Віктору Михайловичу.