У центральній бібліотеці знову ожили книги

27 березня в Хмельницькій міській центральній бібліотеці вже у восьмий раз відбулася акція «Жива бібліотека». Восьма «Жива бібліотека» – медична. Вона присвячена Міжнародному дню здоров'я, який відзначається щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 року.

«Жива бібліотека» має багато спільного із звичайною бібліотекою, єдина різниця – книги «живої бібліотеки» – люди, що мають цікаві історії, з якими вони хотіли б поділитися з читачами. «Читач» може віч-на-віч поспілкуватися з «живою книгою», задати запитання, які він не мав можливості поставити за звичайних умов.

Протягом двох років «живими книгами» стали 30 відомих хмельничан. Це поліцейські, відомі краєзнавці, туристи, журналісти, представники бізнесу, музиканти, байкери, математики, спортсмени, волонтери з Франції, державні службовці. На цей раз «Живими книгами» були лікарі, які працюють у різних медичних установах міста.

Кожна «книга» особлива, як збірник різноманітних оповідань та порад, як досягнути успіху та гармонії у власному житті.«Прочитати» під час «Живої бібліотеки» можна було такі «Книги»:

«Подорож у життя» (Сергій Дунаєвський, судмедексперт, завідувач відділення Хмельницького обласного бюро судово-медичної експертизи)«Бути на своєму місці, виконувати чесно свою справу, не зраджувати власних принципів, залишатися гідним громадянином України – такі важливі і водночас прості правила мого життя. Віддаватися повністю справі, яка вимагає не лише професійних знань, але й вміння зрозуміти, підтримати, направити, підказати корисне чи потрібне тим, хто зіткнувся з неприємностями чи серйозними проблемами судово-медичного характеру. Працювати із людьми – це невпинний досвід та набуття нового, цікавого, потрібного та відповідального. Тому, розвиваючись як спеціаліст судово-медичної експертизи, не залишаю можливості насолоджуватися та надихатися сім'єю, дітьми, книгами, сучасним кіно та … поезією. Адже усе наше життя – контраст, і як прекрасно усе переплетено в ньому».

«Залишатися в гармонії з собою» (Наталія Підкалюк, лікар-психіатр, психотерапевт, завідуюча кабінету післястресової реабілітації Хмельницької міської поліклініки №2): «Працюю в кабінеті медико-психологічної реабілітації розладів, пов’язаних зі стресом. У час, коли навколо нас так мало стабільності, потрібно шукати способи залишатися в гармонії з собою, щоб відповідати вимогам цього часу і рухатися вперед. Тому намагаюся допомагати тим, хто цього потребує, віднайти свій шлях в житті і побути наодинці зі своїми емоціями, щоб зрозуміти свої справжні потреби».

«Стався до людей так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе» (Альона Мединська, невролог Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни): «Допомагаю подолати бойовий стрес після участі у військових конфліктах від Другої світової війни до АТО. Покликання – допомога військовим на Сході. Хоббі – подорожі історичними пам’ятками України».

«У медицину не повинні йти люди, які працюють по годинах!» (Наталія Зимак-Закутна, генетик, головний лікар Хмельницької міської дитячої лікарні): «Енергійна, ерудована, яскрава, небайдужа до долі кожного зі своїх пацієнтів. Багато читаю, цікавлюся журналістикою й маю власний погляд на розвиток української медицини. Понад 20 років роблю все, аби маленькі подоляни з’являлись на світ здоровими, а ті з них, котрі народилися з генетичними захворюваннями, почувалися потрібними у цьому світі. Працювати генетиком і цікаво, і відповідально».

Такі акції, як «Жива бібліотека», проводяться для відновлення живого спілкування між людьми, побудови довіри через особисті історії, руйнування стереотипів, підвищення культурного взаєморозуміння та налагодження суспільного діалогу.