Музей історії міста запрошує в «Казковий світ кераміки руками дітей»

Днями мистецька зала музею історії міста Хмельницького, ніби яскравими променями весняного сонця, освітилась позитивною енергетикою та веселковими кольорами пластичних витворів вправних рук понад сотні вихованців Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Керамічні вироби залюбки створюють вони під керівництвом Людмили Тершівської – професійного кераміста, досвідченого і вмілого педагога.

 

На своїх уроках Людмила Борисівна розповідає, що крім ужиткових гончарних виробів, якими з часів Трипілля славилися наші землі, з глини можна робити багато унікальних речей, що використовуються як іграшка, оберіг, сувенір, подарунок. І не тільки розповідає, а й навчає, як робити цікаві твори.

 

З-під вмілих пальчиків найменшеньких учнів виходять яскраві сонечка, бо вчитель розповідає, як їх добре розфарбувати, тарелі й мисочки, які при вмілому декоруванні стають такими  привабливими, що так і хочеться саме з такої посудинки з’їсти, наприклад, смачне тістечко!

 

Учні більш старшого віку роблять вироби, що з повним правом можна назвати круглою скульптурою (кругла скульптура передбачає огляд з усіх боків, коли кожен ледь помітний поворот твору дає нові враження). Зазвичай вони виконуються класом, коли вибирається якась спільна тема. Надзвичайно оригінальними, привабливими, навіть кумедними виглядають твори на тему «Український народний хор», або «Народні музики», «Домашні улюбленці».

Підгледіти, вивчити, виліпити, закріпити, а потім розмалювати глиняних  котиків, песиків, або якусь іншу тваринку – для цього потрібні не просто талант, особливе бачення, а й навички у виконанні як  фігурки в цілому, так і  окремих деталей. Зате яку насолоду отримують учні, коли виходять ці чудові глиняні  іграшки!

Більш складним видається створення великоформатних  рельєфів, коли найбільша увага надається декору. З такими завданнями учні справляються вже в останніх класах, це їхня так звана випускна робота. Теми розробляються різні: підводний світ та його мешканці, флора і фауна, а також «позаземні» світи та космічні прибульці, герої улюблених книжок тощо.

На відкритті виставки натхненну працю Людмили Борисівни Тершівської подякою відзначило управління культури і туризму Хмельницької міської ради, вітали талановитого педагога з відкриттям вернісажу не лише її численні вихованці, а й колеги, музейники, журналісти та інші гості мистецької зали музею історії міста.

Чудовим музичним обрамленням заходу став виступ вихованців Хмельницької музичної школи № 2 Вікторії Дмитрук, яка виконала на саксофоні музичну п’єсу Гершвіна «Плескай в такт» та «Сонату» Дж. Екльса в супроводі фортепіано (концертмейстер Інна Аріон), та запальне вокальне соло Анастасії Полець, котра заспівала пісню Костенка-Київського на слова Григорака «В полонині скрипка грає» під акомпанемент концертмейстера Надії Корч.

На виставці, яка діятиме до кінця квітня, представлено більше 100 рельєфів і таку ж кількість круглої скульптури. Відповідно оформлені, скомпоновані і виважено розміщені дитячі роботи приваблюють щирістю почуттів, дитячою безпосередністю, а часом і високим рівнем майстерності, що притаманний досвідченим керамістам.

Довідково: Тершівська Людмила Борисівна народилась на Хмельниччині 6.09.1963 р. Закінчила відділення кераміки Одеського державного художнього училища ім. М.Б.Грекова та художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. К.Ушинського. Викладала у загальноосвітніх школах, з 2011 року – викладач ХДШО та ДПМ.


Музей працює з 9.00 до 18.00 години (вівторок – п’ятниця), по суботах – з 10.00 до 18.00 год.

Вхідний квиток  для дітей – 6 грн., для дорослих – 9 грн.

Ласкаво просимо!