У Хмельницькій школі іконопису «Нікош» відкрилась виставка «І воскрес Христос»

У Хмельницькій школі іконопису «Нікош» напередодні свята Воскресіння Господнього відкрилась виставка «І воскрес Христос». На виставку завітали учні та викладачі дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, мешканці та гості міста, учні та викладачі школи «Нікош».

 

Під час відкриття виставки директор школи Микола Бенедищук привітав присутніх з наступаючими Великодніми святами і висловив щиру вдячність учням та викладачам школи, що  брали участь в оригінальному розписі Великодньої писанки в рамках фестивалю «Великодній дивосвіт». Найбільш активні учні школи, а саме: Свістільнік Юлія, Михайлишена Лілія, Костяшкіна Аріна отримали подяку від дирекції школи.

Воскресіння Господнє – це головне і найсвітліше з усіх християнських свят, продовжує Микола Володимирович, це торжество, яке відображає всю глибинну суть християнства. Ця суть віддзеркалена в центральній іконі виставки, що має назву «Воскресіння Господнє», де Ангел сповіщає жонам-мироносицям про Воскресіння Господнє. 

 

Директор школи іконопису зазначив, що експозиція виставки налічує близько 20 ікон, написаних у візантійському та академічному стилях учнями школи іконопису.  Ікона – це більше, ніж мистецтво, бо іконописець повинен написати позамежний світ, використовуючи окремі символічні знаки, і цей твір ніяк не може бути копією нашої дійсності. Через ікону ми оприсутнюємо Бога, Матір Божу, ангелів чи Святих. Це прекрасне мистецтво, осяяне високою духовністю і побудоване на тисячолітніх традиціях української історії.

Викладач Войтюк Ольга Сергіївна ознайомила відвідувачів виставки із сюжетами ікон, що експонуються у виставковій залі школи. Найбільш вражає глядачів виваженість кольорових плям, які творять внутрішню динаміку, сприйняття образу Святого. Кожна ікона – це жива вишукана сакральна мелодія духу.

 

Доторкнутися до прекрасного, мудрого, вічного запрошуємо мешканців та гостей міста протягом квітня-травня 2018 р.!