Ювілейний концерт з нагоди 25-річчя зразкового дитячого фольклорного гурту «Берегиня» Хмельницької дитячої школи мистецтв

26 квітня о 17:30 у великій залі Хмельницької дитячої школи мистецтв відбудеться ювілейний концерт з нагоди 25-річчя зразкового дитячого фольклорного гурту «Берегиня».

 

Фольклорний гурт «Берегиня» створено у вересні 1993 року з ініціативи викладача класу народного співу музичного відділення школи – Цимбалюк Світлани Дмитрівни. Назву гурту, «Берегиня», було обрано на честь дохристиянської богині добра та захисту людини, родинного багаття, малих дітей.

У лютому 2002 року колективу було присвоєно  звання «зразковий». З 2008 року і до сьогодні продовжує справу Світлани Дмитрівни її учениця – Сідлецька Ульяна Миколаївна. Гурт під її керівництвом нараховує 24 учасника – це діти та молодь віком від 8 до 16 років.

Учасники зразкового фольклорного гурту «Берегиня» вивчають, зберігають та пропагують традиційні пісні, танці, обряди, ігри, костюми Поділля, а також виступають у традиційному одязі зібраному у Деражнянському, Кам’янець-Подільському, Новоушицькому районах Хмельницької області. В репертуарі колективу  календарно-обрядові, історичні, ліричні та жартівливі пісні. При виконанні пісень точно зберігається манера звукоутворення, діалектна лексика та інші характерні особливості Подільського фольклору. Зразковий дитячий фольклорний гурт «Берегиня» є бажаним учасником різноманітних культурно-мистецьких заходів школи, міста, а також переможцембагатьохфольклорних фестивалів-конкурсів як в Україні, так і поза її межами

У програмі ювілейного концерту окрім пісень будуть показані фрагменти весільного, обжинкового, купальського, весняного обрядів Поділля.

Учасники концерту учні та випускники школи, ансамбль народних інструментів «Забава»  керівник Юрій Созонюк.

Гості концерту фольклорні гурти:

  • новостворений гурт «Живиця», учасники – керівники колективів та випускники гурту «Берегиня»;
  • фольклорний гурт «Златограйчик» ДМШ № 3 – керівник Царик З. В.;
  • фольклорний гурт «Богодар» ЦНВУМ – керівник Ускова А. С.

Ведуча концерту – кандидат мистецтвознавства Олена Дудар.

Концертмейстер – Олег Пірог.

Звукорежисер – Ігор Бойко

Освітлювач – Андрій Ковальський

Художнє оформлення – Олена Дзюбак.