П’ять відтінків туризму

10 травня напередодні старту туристичного сезону у Хмельницькй міській центральній бібліотеці провели чергову «Живу бібліотеку» під назвою «П’ять відтінків туризму», на якій говорили не тільки про подорожі. Такі акції мають багато спільного зі звичайною бібліотекою, єдина різниця – книги «Живої бібліотеки» – люди, які можуть поділися із читачами цікавими історіями зі свого життя, секретами успіху та ін.

Цього разу у ролі книг виступили мандрівники із різноманітним досвідом – мистецьким, спортивним, навчальним та навіть віртуальним. Історії запрошених довели, що туризм має багато відтінків. Чи то є ділова поїздка, чи то подорож авантюрного мандрівника – у будь-якому випадку це нові враження, які забезпечать яскраве, кольористе і повноцінне життя.

Ольга Полюк (триразова учасниця Олімпійських ігор, перший номер збірної України з фрістайлу) у щільному графіку знайшла час для того, щоб поспілкуватися з хмельничанами і розповісти як дві грані її життя – спорт і подорожі – переплелися та доповнюють одна одну. Адже таким чином вона побувала на п’яти континентах. Ольга знає, що будучи «книгою», допомагає людям повірити у власні сили.

 

А от Оксана Мергут (керівник Центру анімаційних мистецтв, засновниця 1-ї професійної студії пісочної анімації) свої поїздки завжди пов’язує із улюбленим мистецтвом, за допомогою якого хоче усім довести, що «не гроші, не матеріальні цінності важливі в житті, а саме те, що всередині, що ми даруємо іншим і чим спонукаємо кожного до добра». Пані Оксана влаштувала тут для «своїх читачів» майстер-клас. «Хтось думав просто мене прочитати, та пасивно читати не виходило. Кожен доторкнувся до того, що наповнює «живу книгу». Відбулося двостороннє пізнання. Як мене читати, не спробувавши те, що я роблю? Не прочитаєш, бо я навчально-практичний посібник із творчими завданнями», – додала Пісочна Фея.

 

Вадим Бабій (голова організації «Сучасна Україна – Advanced Ukraine») за допомогою сучасних методів зйомки подарував можливість блукати віртуальним Хмельницьким і доводив кожному, що саме подорожі розширюють наші обрії і вчать цінувати світ.

Не менш цікаво було і поспілкуватися з Олександром Вербіцьким (серійним підприємцем, CEO OUTSOURCING Team), для якого у житті немає недосяжних цілей, а є тільки ті, що мотивують. Для нього подорожі – це можливість підняти особисту планку, підвищити свій рівень, досягти максимуму у житті.

Стиліст-перукар, інструктор зі скелелазіння Інга Галатир відверто розповідала про свої мандрівки і захоплення, про пригоди, науку, волонтерство, йогу та про те, як подорожувати так, аби робота цьому не заважала. «Хочеться вірити, що «читачі» взяли для себе той концентрат енергії, який їм був потрібен. Дякую всім причетним до «Живої бібліотеки», бо таким чином ми творимо історію Хмельницького, особисту історію кожного його жителя» (Інга Галатир).

Спілкування тривало майже дві години і подарувало нові знання, емоції і «книгам», і читачам. Це був спосіб подивитися на подорожі зовсім по-іншому. Сподіваємося, що когось із читачів (як це буває завжди після «живої бібліотеки») зустріч надихнула – і вони теж спробують себе у чомусь новому.