33 полотна білоруських митців – 33 білоруських погляди на військові події в АТО

16 травня мистецька зала музею історії міста Хмельницького ледь вмістила всіх присутніх на презентації унікальної події, аналогів якої ще не представлялося в місті, – спільного мистецького українсько-білоруського проекту, присвяченого військовим подіям на Сході України та пам’яті добровольців тактичної групи «Білорусь», котрі віддали свої життя за Незалежність і цілісність України – Віталія Тіліженка та Алеся Черкашина. Колекцію малярських творів представили Міжнародний благодійний фонд «Волошка», одним із засновниківі директором якого був загиблий Віталій Тіліженко.

Експозиція складається з 33 живописних полотен, де зображена війна очима та переживаннями білоруських художників-добровольців, які побачили її зблизька. П’ятеро членів Білоруської спілки художників: Генадзь Драздов, Алесь Суша, Алесь Циркунов, Алесь Пушкін та Андрусь Такінданг – об’єднались у мистецьку групу та виїхали разом на художній пленер в зону бойових дій на Сході України з метою зафіксувати побачене й відчуте там засобами живопису на полотні та як результат створити пересувну експозицію. До білоруських колег у цьому проекті приєднався український художник із Донецька Тарас Носар, який пізніше зазначив: «Полотна, що демонструються тут,– це не просто частина мого життя, це кров, біль і страждання. Метою виїзду художників на передову була ідея вшанування загиблих бійців з групи «Білорусь». Свої емоції та почуття, власні враження від побаченого на війні художник передав у полотнах із циклу «Українсько-російська війна 2014 – ? р.»

Емоційне сприйняття художніх образів підсилено розташованими поряд артефактами: пробитою осколком каскою, військовою амуніцією, фрагментами озброєння та гільзами, декорованими дитячими малюнками.

Виставка експонувалася в посольстві України в Республіці Білорусь, згодом – у Києві, на Херсонщині, у Кропивницькому, Чернігові. Наразі ми маємо нагоду бачити її у Хмельницькому.

Анжела Душаєва, одна з організаторів цього проекту, розповіла, що в Білорусі експозиція протрималася лише півгодини.

Виставку в Хмельницькому відкрила директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш, яка зазначила, що білоруські митці на своїх полотнах зобразили не лише страшну ворожу личину війни у всіх страхіттях її розрухи, а й світлі й усміхнені обличчя тих вояків-добровольців з Білорусі, які у важку хвилину підставили плече українським братам.

На відкритті експозиції були присутні представники міської та обласної влади, курсанти Національної академії Державної прикордонної служби України, бійці-добровольці тактичної групи «Білорусь», волонтери, музейники, небайдужа громадськість міста.

Зі словами вдячності до організаторів міжнародного мистецького проекту звернулася перший заступник голови Хмельницької обласної ради Неоніла Андрійчук: «Дякую тим людям, які в мистецький спосіб допомагають нам перемагати нашого ворога».

Анжела Душаєва – керівник Міжнародного благодійного фонду «Волошка», Галина Сарочик – керівник білоруського центру в Україні «Сябри», Ян Мельников та Сергій Пальчевський – бійці тактичної групи «Білорусь», Андрій Чумаков – представник ГО «Подільська козацька січ» під час заходу були відзначені подяками управління культури і туризму Хмельницької міської ради.

Анжела Душаєва розповіла присутнім про історію однієї картини, представленої в експозиції, та про те, з чого, власне, розпочалась сама ідея проекту, що була пов’язана з трагічною загибеллю засновника благодійного фонду «Волошка» Віталія Тіліженка.

До виступу колеги долучилася й Галина Сарочик, яка поділилася з гостями виставки власними переживаннями щодо подій в АТО та здійснення цього мистецького проекту, який є втіленням єднання та братерства українців та білорусів.

Боєць тактичної групи «Білорусь» Ян Мельников зазначив, що «якби не сумні події, не було би й цього пленеру, який став ще одним мистецьким містком в єднанні наших народів».

Ініціатор проведення виставки в нашому місті Андрій Чумаков, представник ГО «Подільська козацька січ», подякував тактичній групі «Білорусь» та благодійному фонду «Волошка» за надану хмельничанам і гостям міста можливість побачити ці полотна, створені в зоні АТО.

Депутат Хмельницької міської ради Лев Бірюк висловив щиру подяку білорусам за дружбу, адже «немає нічого кращого, як жити дружно», та колективу музею історії міста Хмельницького за налагодження таких каналів дружби, як цей міжнародний мистецький проект.

Чудовим музичним обрамленням заходу стали вокальні виступи волонтерів Хмельницької мистецької сотні «Гайдамаки», які неодноразово виступали в гарячих точках зони АТО. Бард Ігор Білий виконав авторську композицію на військову тематику, а у виконанні юного волонтера Артема Харченка прозвучали авторські пісні. Щемлива й мелодійна «Мамо» стала зверненням для всіх матусь, які чекають на своїх синів з війни, а композицію «Твори добро – даруй надію» Артем присвятив усім волонтерам, без допомоги яких нині вже не можна собі уявити сьогодення в Україні.

Виставка «Білоруси з Україною в серці» працюватиме в місті Хмельницькому в музеї історії міста, що на вулиці Проскурівській, 30, впродовж місяця.

Скористайтеся нагодою відвідати унікальний міжнародний мистецький проект!