Творча зустріч фахівців методичних служб публічних бібліотек Хмельницької області

17 травня на базі Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи відбулась творча зустріч фахівців методичних служб публічних бібліотек Хмельницької області «Обслуговування користувачів: сучасний погляд». Захід проходив за сприяння ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та управління культури і туризму Хмельницької міської ради. Загалом прибуло понад 30 учасників із міст, містечок та сіл області.

Перш за все Прокопенко С. І. відзначила величезну роль бібліотек у соціокультурному просторі нашого міста. Опісля відбулась презентація видання «Аналіз діяльності публічних бібліотек Хмельницької області – 2017». Чабан К. А., директор ХОУНБ, продемонструвала як бібліотечна статистика та аналіз діяльності дають можливість бібліотекарям оперативно реагувати на зміни і розробляти нові стратегії роботи. І тому хоча кількість бібліотек в Україні щороку зменшується, виникають нові її види – бібліотеки об’єднаних територіальних громад.

Про особливості роботи книгозбірень нашого міста розповідала Козицька Т. С., директор ХМЦБС. Для неї формула успіху – це ефективне і гармонійне поєднання чотирьох компонентів: фондів, користувачів, приміщень і кадрів; для того, щоб забезпечити якісні послуги користувачам, необхідно завжди підтримувати у колективі командний дух. «Ми постійно вчимося, удосконалюємося і завжди розповідаємо про свою роботу». Також вона на прикладі бібліотечних проектів («Живі книги», «Французький сніданок в українській бібліотеці» та ін.) описала яким способом бібліотека має бути основною формою інтелектуального дозвілля громади.

Швець С. О., керівник інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» відділу іноземної літератури ХОУНБ, розповів про основи медіаграмотності та критерії створення новин. Під час його виступу розбиралися що таке «прісні новини», фейки та якою має бути новина за стандартами ВВС.

Дізнавалися тут нині і про академічну доброчесність. Поліщук Н. П., головний бібліотекар ХОУНБ, вчила за допомогою інтернет-ресурсів перевіряти тексти на плагіат, орієнтуватися в особливостях ліцензування статей.

Після невеличкої перерви відбувся творчий візит усіх учасників до бібліотек-філії №8 та №12 ХМЦБС, що дав можливість ефективно обмінятися досвідом. Сінькова С. В. (завідуюча методико-бібліографічного відділу) та Холміцька Е. В. (заступник директора з основної роботи) наочно розповідали яким чином філії міської бібліотечної системи намагаються не відставати від постійних технологічних змін та надавати ефективні бібліотечні послуги.

Завершилася творча зустріч професійною дискусією «Сучасна бібліотека – рушій для розвитку громад».