Семінар-практикум з науково-виконавської реконструкції традиційної культури

14 червня в Хмельницькій дитячій школі мистецтв відбувся унікальний семінар-практикум з науково-виконавської реконструкції традиційної культури.

Це знакова подія для міста, адже українські науковці консолідують свої сили і спрямовують їх на активізацію експедиційно-польової робити та науково-виконавську реконструкцію форм фольклорної роботи  в місцях найщільнішої концентрації наукових та фольклорно-виконавських кадрів країни. Така робота продовжується в Києві, Харкові, Рівному, Кропивницькому, Чернігові, Сумах, Львові, Дніпрі, Одесі.

З огляду на це, в місті Хмельницькому визріли умови для створення бази постійно діючого Семінару-практикуму з науково-виконавської реконструкції традиційного гуртового співу, народного танцю та лірницької співогри. Розпочали цю практику хмельничани на базі дитячої школи мистецтв при підтримці директора, Альбіна Тарчевського. Організатором проведення Семінару в місті Хмельницькому є кандидат мистецтвознавства Олена Дудар.

То ж 14 червня 2018 року у м. Хмельницькому відбулися виступи науковців з Києва – докт. мист., проф. Михайло Хай; Луцька – канд. мист., доц. Леся Косаковська; Хмельницького – канд. мист. Олена Дудар. У роботі Семінару взяла участь завідувач сектору з питань культури, мистецтва, охорони культурної спадщини та туризму Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації, засновник гурту «Берегиня», Світлана Цимбалюк. Приклади реконструкції народнопісенної традиції ілюстрував гурт «Живиці» (дитячої школи мистецтв – Уляна Сідлецька, Вікторія Гунченко, Тетяна Підберезна, Лідія Козак). В роботі Семінару взяли участь викладачі мистецьких навчальних закладів, керівники фольклорних гуртів, усі бажаючі.

 

Програма Семінару була доволі насиченою й організованою в почерговому поєднанні як методичних доповідей (доктор мистецтвознавства, професор Михайло Хай; кандидат мистецтвознавства Олена Дудар), презентації наукових видань (Михайло Хай), проекту «Українська традиційна музика. Моя Україна. Берви. CD «Поділля» (Михайло Хай), так і майстер-класів – співогри на лірі (Михайло Хай з випускником школи, Мар’яном Савчуком), з народного танцю (кандидат мистецтвознавства, доцент Леся Косаковська, інструментальний супровід викладачів дитячої школи мистецтв – Людмила Васячкіна, Людмила Білоус, Артур Мислицький). 

На завершення Семінару відбувся концерт-бесіда «Стан науково-виконавської реконструкції кобзарсько-лірницької традиції в Україні» (лірник Стефан-Михайло Хай), а також пройшли дискусії, обговорення та планування наступних заходів.