Подорожі театру “Дзеркало” Європою й українськими селами

Поки двері театрів були зачинені на літні канікули, актори все ж працювали, поєднуючи роботу з відпочинком. Гарний приклад  народний аматорський театр “Дзеркало” під керівництвом режисера Дмитра Гусакова, що діє в міському Будинку культури.

За останній місяць літа трупа встигла побувати аж на двох кардинально різних фестивалях, чим не лише популяризувала свою творчість, а й збагатилася новим досвідом. Так, 10-15 серпня театральний колектив відвідав Міжнародний фестиваль у місті Колашин (Чорногорія). Наших артистів вразив насамперед формат фесту. Учасники з різних країн виступали перед глядачами у різні дні, майже не перетинаючись один з одним. У рамках фестивалю передбачалася й  екскурсія однією з найцікавіших країн Європи.

“Природа Чорногорії  надзвичайна. Гори, озера вражали. А ще в цій країні дуже відкриті люди. В рамках поїздки відвідали Румунію та Сербію. Це була найдовша подорож за всю історію нашого театру. На фестивалі зустрілися з давніми друзями  литовським театром з Анікшаю”,  ділиться ініціатор поїздки Дмитро Гусаков.

Чорногорці побачили виставу хмельницьких акторів-аматорів “Історії з коробки”. Саме ця постановка поїхала за кордон, бо пластична, без слів, добре зрозуміла людям з будь-яких країн, призначена саме для міжнародних фестивалів.

“Крім того, організували перфоманс. Взявши коробки, наш сценічний реманент, пройшли головною вулицею чорногорського міста, закликаючи люд на виставу,  додає режисер. Колашин – туристичне курортне місто. Приємним сюрпризом для нас була зустріч з українцями із Сум, які  після нашого запрошення прийшли на виставу сім’ями”.

Після театральних подорожей Європою “Дзеркало” потрапило у зовсім іншу атмосферу  на фестиваль у село. 24-26 серпня у Подвірному Чернівецької області тривав фестиваль “СТЕП”, що розшифровується як фестиваль справжніх театральних патріотів. Туди потрапили завдяки близьким дружнім стосункам режисера, організатора і засновника фесту Миколи Бабина та Дмитра Гусакова. Вони разом навчались у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення.

Фестиваль відбувається вже вдруге, ламаючи стереотипи, що на хорошу театральну подію потрібно їхати в місто. Натомість колективи з різних міст України приїхали з постановками у периферію.

Хмельничани показували на фестивалі знову ж “Історії з коробки”. Показ відбувся якраз у День Незалежності, що потішило наших акторів. Наступного дня була вистава “Ми” Поля Сартра за п’єсою “За зачиненими дверима” київського “Театру між трьох колон”. Останнього дня публіку вразила постановка чернігівського театру “Мунді” “Секс, любов та рок-н-рол”.

Відбулися також цікаві майстер-класи, в яких брав участь і Дмитро Гусаков, навчаючи акторської майстерності. Цікавим гостем фесту став головний режисер Мукачівського театру, котрий показав ази театральної біомеханіки. Доповнили фестиваль публічні читання сучасної української п’єси.

“Нам вдалося відчути сільський колорит. Кожен колектив-учасник жив у місцевих родинах, звичайних сільських хатах. Ми навіть каталися на тракторі, відпочивали біля ставка.  Це дуже захопливо!”  ділиться враженнями Дмитро Гусаков.

Нині “Дзеркало” працює над графіком театральної роботи. На початку жовтня планують показати прем’єру “Вражена Тетяна” за творами сучасного грузинського драматурга Лаши Бугадзе, від якого отримали офіційний дозвіл на постановку п’єси.


Ірина САЛІЙ

На фото: актори театру “Дзеркало” у Чорногорії; учасники майстер-класу з театральної біомеханіки Всеволода Мейєрхольда у селі Подвірному на ІІ фестивалі “СТЕП”

Фото з архіву трупи театру

Джерело: proskuriv.khm.gov.ua