Історична година «Народні месники України»

20 вересня у музеї Проскурівського підпілля відбулася історична година «Народні месники України», присвячена Дню партизанської слави. У заході взяли участь викладачі та студенти-історики Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

З матеріалів музейної експозиції учасники заходу дізнались про історію Проскурова (нині Хмельницького) в період Другої світової війни, Проскурівську підпільно-партизанську організацію, яка діяла в нашому місті в роки окупації. Завідувач музею В. Баранюк наголосила, що в День партизанської слави ми висловлюємо всенародну повагу до всіх захисників Батьківщини, які в роки Другої світової війни боролися за свободу і мир в глибокому тилу, та тим Героям, які сьогодні ціною власного життя захищають незалежність та територіальну цілісність України.

Важливо, що в партизанські загони нерідко входили не лише чоловіки, а й жінки і діти. Такою юною підпільницею в роки війни була й мама запрошеної гості Ніни Тарасюк – учасниця Проскурівського підпілля Ганна Хотовицька. Як то кажуть, в час війни діти швидко дорослішають. Так, за словами Ніни Олексіївни, її матір в юному одинадцятирічному віці вже стала зв'язковою і за вказівками підпільників власноруч переносила на собі вибухівку, за допомогою якої пізніше не один німецький ешелон пішов під укіс. Після війни жінка була нагороджена низкою урядових нагород, у тому числі й медаллю «За відвагу».

  

А сьогодні в родині Ніни Тарасюк таких медалей уже дві, адже її молодший син Олексій, який від початку бойових дій на Сході захищає незалежність України у складі 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, також був нагороджений медаллю «За відвагу». Тому рід Хотовицьких-Тарасюків може пишатися своїми Героями.

Цікавим історичним доповненням заходу стала унікальна виставка військової мініатюри «Друга світова в мініатюрі», на якій представлено авторські міні-діорами з військовою технікою, вміщеною у певні макетовані сюжети, автентичні часам Другої світової. Усі присутні захоплено розглядали унікальні творіння автора Г. Совви.

Завершився захід музичним вітанням учасників народного ансамблю музики і пісні «Ретро» Хмельницького міського культурно-мистецького центру «Ветеран».