«Ожила легенда» – майстер-клас із ткацтва у музеї історії міста Хмельницького

«Ожила легенда» – під такою символічною назвою з нагодивідзначення 587-ої річниці з часу першої писемної згадки міста Хмельницького в залі етнографії музею історії міста, що на Проскурівській, 30, відбувся майстер-клас із ткацтва, який на старовинному ткацькому верстаті ХІХ сторіччя провела Надія Борецька – майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, член Національної спілки художників з 1993 року, завідуюча відділенням декоративно-прикладного мистецтва ХДШО та ДПМ. 

Використовуючи старовинний музейний експонат – ткацький верстат кінця ХІХ сторіччя, організатори в інтерактивний спосіб привернули увагу до традиційного народного ремесла ткацтва на верстаті, продемонстрували вихованцям Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та всім бажаючим, як працює верстат, як натягуєтьсяоснова, як створюються власноручрізні види ткацьких переплетень.

Вперше майстер-клас проводиться для популяризації народного ремесла ткацтва. Ще 4 роки тому в Хмельницькій школі образотворчого та декоративно прикладного мистецтва відкрито клас ткацтва. Нині вже зібрано невеличку колекцію  дитячих робіт – тканих гобеленів. За словами Надії Борецької, вихованці класу ткацтва мають чимало перемог  на всеукраїнських конкурсах за дитячі ткані твори. Зокрема, медаль у конкурсі «Нові імена України».

«Хочемо поділитися своїм невеличким досвідом, – говорить Надія Анатоліївна. – Я працювала тривалий часутехніці ткацтва, робила ткані панно. Зокрема, куліси в монотеатр «КУТ». Працювала в Польщі (Вроцлав, Мьехов, Зелена Гура), брала участь у міжнародних симпозіумах із ткацтва. Володію текстильними техніками ткацтва, валяння, холодним і гарячим батиками, технікою ручноробного паперу».

Майстер-клас розпочався невеличким історичним екскурсом в історію ткацтва. Директор музею Галина Барабаш розповіла присутнім про витоки цього стародавнього мистецтва, а Надія Борецька поділилася оповіддю про власні здобутки у цій мистецькій галузі. У ході майстер-класу майстриня була відзначена подякою управління культури і туризму Хмельницької міської ради, яку пані Надія отримала з рук головного спеціаліста керівної установи Анни Єрондаєвої.

Долучитися до створення майбутнього тканого гобелену, на якому Надія Анатоліївна запланувала до наступного Дня міста руками всіх охочих виткати символічний напис «Проскурів», зможе фактично кожен відвідувач, який матиме бажання спробувати свої сили у цьому стародавньому ремеслі.

Отже, приходьте до музею історії міста і ви та долучайтеся до нового цікавого інтерактиву, аби власноруч пізнати, як у давнину ниточка до ниточки створювалися ткані речі від полотна до домотканих верет і килимів.


Довідково. Знана в Україні та за її межами народна майстриня Надія Анатоліївна Борецька працює в різних техніках образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва. Закінчила Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (1988 р.). Бере участь у колективних виставках майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, має чимало персональних виставок: живопису, графіки (пастель), художнього розпису по шовку (батик), створює ляльки-мотанки й авторські ляльки з природних матеріалів, працює в стилі печворк, з елементами ткацтва (гобелен), розробляє моделі одягу з оригінальним оздобленням. Лауреат міської премії імені Б. Хмельницького. А ще вона – талановитий педагог, багато років викладає в дитячій художній школі. Вихованці Н. А. Борецької є переможцями міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських виставок і конкурсів. Впродовж 5 років працювала викладачем Хмельницького національного університету. Під її керівництвом студенти факультету технології та конструювання швейних виробів розробляли оригінальні колекції одягу. Згодом (2004–2010 р.р.) очолювала Хмельницьку дитячу художню школу. Нині завідує відділенням декоративно-прикладного мистецтва Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Її роботи зберігаються в приватних збірках в Україні та за кордоном.