Міський літературний марафон «Читай українською» завершився презентацією альманаху «Слово єднає!»

30 вересня відбулася презентація Хмельницького літературно-публіцистичного альманаху «Слово єднає!», який  видано згідно Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською». Альманах укладено за матеріалами трьох років фестивалю «Слово єднає!», що проходив у місті протягом 2015-2017 рр.

Презентація відбулася у сквері ім. Т. Г. Шевченка як фінальний захід  двотижневого міського літературного марафону «Читай українською».

Робота над альманахом загалом зайняла півроку. Збирали матеріали працівники Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи. Участь взяла численна редакційна колегія, до складу якої увійшли голови міських літературних спілок.

Видання «Слово єднає!» містить художні твори місцевих письменників та гостей фестивалю, короткі біографічні відомості про кожного з них, інформацію про літературно-мистецькі спілки та організації міста.

За запрошенням Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи у презентації взяли участь автори-літератори, просвітяни міста, народні артисти України. Тут лунала справжня подільська поезія, пісні про Хмельницький. Говорили перш за все про мову, українське слово, бо ті вкрай необхідні нашому народові.

Ніна Шмурікова-Гаврилюк: «Якщо країну захищає увесь народ, то вона непереможна. Як же ж прості люди можуть її захистити? Я вважаю, що це має бути наша громадянська позиція. Важливе місце посідає рідна мова, бо зараз мова – це наша зброя».

Наприкінці кожен автор зміг отримати свій примірник альманаху. За словами учасників заходу, видання «Слово єднає!» стало гідним прикладом утвердження української мови у місті Хмельницькому.


В рамках міського літературного марафону «Читай українською» 30 вересня відбувся книжковий ярмарок місцевих поліграфічно-видавничих підприємств та книгарень.

Учасниками цьогорічного ярмарку стали: магазини «Книжковий світ», «Носоріг», видавець Цюпак Алла, подільський культурно-просвітницький центр ім. М. К. Реріха, магазин «Проскурів-книга», мережа книжкових магазинів «Офіс-центр».

Учасники отримали подяку від начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради Ромасюкова А. Є.