Другий випуск альманаху «Південний Буг» присвятили українській мові. Презентація відбулася у центральній міській бібліотеці

11 жовтня у читальному залі центральної бібліотеки Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи відбулась презентація другого випуску альманаху «Південний Буг». Над ним працювали члени Хмельницької обласної та міської організацій Національної спілки письменників України.

Другий випуск уміщує розмаїття літературних творів: повісті, оповідання, новели, образки, мініатюри, класичні та модерні поезії. Окремий розділ надано «Молодій музі», є місце гумору і сатирі, дослідницьким і критичним статтям, рецензіям.  

Основна і наскрізна тема – українська мова в контексті історії та сьогодення. Їй присвячено чотири статті. У них: Михайло Цимбалюк розповідає про громадський обласний форум «За українську мову», що відбувся у Хмельницькому у червні; Віталій Мацько доводить національність мови; Кузьма Матвіюк означує російську мову знаряддям агресії, бо вона є співучасником геноциду багатьох народів; Петро Маліш аналізує факти «задушення» нашої мови.

«Ми не забули про мову як серцевину альманаху і в поезії та прозі. А поезія тут дуже колоритна: кожен автор має своє обличчя, слова – не трафаретні, поети – самобутні», – зауважив як редактор-упорядник голова Хмельницької обласної організації НСПУ Петро Маліш.

Також він звернув увагу на зростання у другому випуску поліграфічного рівня видання, зацікавлення ним літераторів Харківщини та Тернопільщини.

Слово на заході отримали як досвідчені письменники Хмельницького, так і початківці: Петро Маліш, Віталій Міхалевський, Микола Кульбовський, Василь Горбатюк, Наталія Поліщук, Анна Новак, Дарина Янчук. Письменницькі виступи творчо доповнилися музичними, які підготували учні та вчителі  ДМШ №1 ім. М. Мозгового (Іван Івахов – «Коли заснули сині гори» та «Гопачки», концертмейстер Катерина Івахова; Юлія Семенюк – «Ти не забудь мене», концертмейстер Ольга Грибкова).

Зазначимо, що альманах видано відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською».

Начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради відмітив: «Однозначно будуть наступні випуски «Південного Бугу». Хмельницький у числі небагатьох міст України, які мають програми, націлені на літературу. І це приємно. Такий альманах дає силу новим авторам: він є поштовхом для тих, хто вагається і не має іншого шансу видатися».

Другий випуск «Південного Бугу» уже є у фондах Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи. Голови та члени літературних спілок Хмельниччини під час презентації наголосили на своїй готовності працювати над наступними випусками, які б хотіли доповнити краєзнавчими додатками, аби альманах поступово став часописом. І то добра справа. Бо, як підкреслив подільський прозаїк Миколи Кульбовський про авторів цього випуску: «Ми об’єднані словом, ми словом боремося за українську єдність, незалежність та соборність».