50 років емоцій і краси

Школа художня – турботлива й рідна!
Ти нас навчаєш вірити в завтра,
Бачити світ відкрито й довірливо,
Вміло красу від душі малювати!

Цими словами 24 жовтня у великій виставковій залі Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва лауреат міської премії імені Богдана Хмельницького Марина Семенюк розпочала урочистості з нагоди святкування 50-літнього ювілею школи. Такого велелюдного зібрання зала ще не бачила. Адже, крім членів колективу школи,  сюди завітали представники всіх міських і обласних організацій, дотичних до мистецтва.

Звучало гарне поетичне слово, з щирими музичними дарунками виступали юні віолончелісти, тріо молодих гітаристів, інструментальний квартет Хмельницької школи мистецтв «Райдуга», співала яскраво й урочисто солістка Хмельницької філармонії, заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія.

     

З почесною місією вручити відзнаки Верховної Ради України виступив народний депутат України Сергій Мельник, вручивши нагороди викладачам, що працюють в школі з початку 70-х років: Надії Андріївні Сіренькій і Тетяні Дмитрівні Лучко, а також нинішній директорці школи, новатору і організатору багатьох прогресивних  починань – Лідії Степанівні Нікітюк.

На урочистому вечорі жоден з працівників школи не залишився без  грамот, подяк, квітів чи подарунків. Вітали школу-ювілярку: від міського голови – Галина  Мельник, від  управління культури і туризму – Артем Ромасюков, від народного депутата України Сергія Лабазюка – його помічник Сергій Ковальчук, від обласного науково-методичного центру культури і мистецтва – Людмила Мєзєнцева, зі словами вітань від імені директорів культурно-мистецьких закладів міста – Галина Ладанська, від Хмельницького національного університету – Ірина Баннова і Михайло Войнаренко, від Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії – Олександр Поліщук і Галина Бучківська, від Хмельницького обласного художнього музею Ольга Долінська, від обласного відділення Українського фонду культури – Петро Слободянюк, від міської профспілки працівників культури Юлія Алексєєва, від обласної організації Національної спілки художників України – Микола Мельничук.

За сухим перерахуванням виступаючих не чути щирих слів визнання і слів вдячності за подвижницьку працю не лише  вчителів, а всіх співробітників школи (нині їх нараховується 39 осіб), приязних усмішок на адресу і досвідчених, і молодих  працівників, що, не шкодуючи часу, знань, вмінь, доброти душі і щирості серця, дарують юним обдаруванням уроки краси, вчать її творити.

Школу було відкрито у вересні 1968 року, першим директором її був незабутній Августин Васильович  Артемчук. І на урочистості з нагоди 50-літнього ювілею школи прийшли  учні першого набору – Валентина Мельник (Стеценко), Віктор Прошин і Дмитро Баландін. До речі, минулої п’ятниці в школі закінчила свою роботу виставка творів ще одного «першокласника» першого набору Миколи Сівака.

Були тут також учні другого набору – Сергій Карун, Віктор Трачук, Олександр Франко. По-різному склались їхні долі: малює й досі і виставляється старший викладач ХНУ Віктор Трачук, знаний не лише у Хмельницькому, а й у Польщі, бо є членом Польської художньої спільноти, Олександр Франко, активно з кінця 90-х почала займатися станковим і монументальним живописом архітектор за фахом Валентина Стеценко, до зовнішнього дизайну міста має стосунок Сергій Карун, а Дмитро Баландін і Віктор Прошин у дорослому житті не були пов’язані з образотворчістю, проте  з пієтетом і вдячністю  згадують своїх вчителів.

На святі були також випускники інших років, всіх тут важко перерахувати, багато молоді, які закінчили школу рік-два тому, а зараз навчаються на кафедрі дизайну ХНУ, у гуманітарно-педагогічній академії. На жаль, давно вже серед нас немає Августина Васильовича Артемчука, три року тому перестало битись серце другого директора школи – народного художника України Миколи Івановича Мазура, у 2005 році помер її третій директор – Куценко Борис Іванович, який 25 років віддав школі.

Проте ще живі й продовжують творити красу і виховувати молоде покоління художників її наступні директори.  Четвертий директор –  Надія Анатоліївна Борецька – завідує відділенням декоративно-прикладного мистецтва в нашій школі, а 5-й,  заслужений художник України Олена Василівна Скорупська,  реалізовує себе як живописець і графік. Ще  творчо працюють перші вчителі школи – Надія Сіренька, Тетяна Лучко, Володимир Сергійович Войнов, Володимир Миколайович Голунський. Всі вони були відмічені під час урочистостей.

У своєму вітальному слові директор школи Лідія Нікітюк сказала: «Ми щиро вдячні всім, хто допомагає і підтримує нашу школу в її найсміливіших мріях і задумах. Зокрема нашій міській владі в особі теперішнього мера Олександра Симчишина, його попередника Сергія Мельника, саме при ньому школа набула сучасного статусу та вигляду. Ми вдячні  народному депутату Сергію Лабазюку за увагу до проблем школи, начальнику управління культури і туризму міста Артему Ромасюкову за розуміння і вирішення нагальних питань, з якими постійно стикається школа! Дякуємо   всім, хто нас любить, хто гречно привітав нас з ювілеєм, хто підтримує нас в наших починаннях! Дякуємо за співпрацю і сподіваємось на подальші плідні справи, які ми будемо робити в майбутньому!». 

Свято відбулось. Школа окрилена добрими словами, націлена на нові творчі й естетичні звершення, на виховання у своїх учнів любові не лише до мистецтва, а й до рідної землі, до країни, в якій вони живуть, до її традицій та історичних надбань. Ми, співробітники Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, зичимо всім добра, радості та любові. Піднесених мрій та шалених ідей! Нових проектів та карколомних звершень! Міцного здоров’я та сімейного благополуччя! Талановитих учнів та здійснення сподівань! З ювілеєм тебе, рідна школо!

Людмила Рожко-Павленко, 
методист ХДШО та ДПМ, мистецтвознавець,
 
член Національної спілки художників України