Навчатися у хмельницьких бібліотекарів приїхали колеги з Молдови

12-13 листопада у Хмельницькому гостювала делегація бібліотекарів з Молдови. Їх приймала Хмельницька міська централізована бібліотечна система. 10 працівників книгозбірень та двоє супроводжуючих із різних регіонів сусідньої країни відвідали наше місто у рамках проекту IREX Europe «Підтримка незалежних ЗМІ та медіаграмотності в Молдові». Мета візиту – навчальна: вони шукали нові форми інформаційної роботи, цікавилися медіаграмотністю та досвідом роботи Хмельницького піар-офісу сучасних бібліотек.

А наші міські бібліотеки мають у цій сфері про що розповісти і можуть показати, як усе працює на практиці. Два роки поспіль директор Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька проводила тренінги на медійну тематику у Молдові, а у 2015 хмельницькі бібліотекарі перемогли у конкурсі проектів «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек». І це не всі здобутки. Їхньому успіху теж передувало активне навчання.

Даніела Галай, координатор проекту «IREX Europe» у Молдові: «Ми приїхали, аби познайомитися з роботою місцевих бібліотекарів у сфері піару та комунікації. Наші бібліотекарі багато працюють, але ще не вміють правильно розказувати про це громадськості».

Хмельницька міська централізована бібліотечна система спільно із партнерами – філією НТКУ ХОД «Поділля-Центр», МТРК «Місто», Хмельницькою обласною бібліотекою для дітей ім. Т. Г. Шевченка та громадськими й культурними діячами міста – змогла організувати гостям насичені тренінги, практичні заняття та цікаві зустрічі. Багато чого було для них вперше:  прямий ефір на радіоу програмі «Діловий полудень» (тут вони радо ділилися і своїми успіхами), інтерв’ю для телебачення, презентація бібліотечних заходів журналістам.

Валентина Жадаван, бібліотекар з Молдови: «Дуже багато методів по піару побачили. Ми тільки на початку шляху. Наші колеги мають уже даний досвід, більш розвинений. Радує, що з нами дуже відкриті: на будь-яке питання ми отримуємо якісну і професійну відповідь».

Тамара Козицька: «Завдяки програмі «IREX Europe» бібліотекарі навчаються самі і навчають інших, як розповідати про себе, як бути медіаграмотним, як сприймати інформацію, як її поширювати. Ми вчимося себе презентувати  і засоби масової інформації розглядаємо як партнера №1, бо вони посередники між бібліотеками і людьми. Спілкування об’єднує людей і будує мости між країнами».

Додому гості повезли багаж знань і вражень та приємний бонус – подарунки від Хмельницької міської ради та управління культури і туризму міста.