Товариство «Просвіта» святкує 150-річчя: у центральній міській бібліотеці провели прес-конференцію

10 грудня у центральній книгозбірні Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи відбулася прес-конференція з нагоди 150-річчя з часу створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Участь взяли просвітяни Хмельниччини – Василь Горбатюк, Петро Маліш, Віталій Мацько,Віталій Міхалевський, Михайло Цимбалюк, Ольга Ковпак.

І 150 років тому, і зараз у товариства було і залишається за основну мету утвердження державної української мови, розвиток національної культури, піднесення духовності українського народу в мирній та єдиній Україні.

На прес-конференції місцеві просвітяни пригадали історію періодів створення «Просвіти», її розвитку, існування в діаспорі та відновлення на українських землях. Говорили і про подільський осередок товариства (засновано у 1906), який відновив роботу у 1992 як  Хмельницьке обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

У наш час, розповідають учасники,  «Просвіта» проводить наукові конференції, дослідження, літературні читання, конкурси, творчі зустрічі та ін. Подільські просвітяни нині багато уваги приділяють роботі з молоддю, бібліотечним заходам, виховній та науковій діяльності, виданню та розповсюдженню просвітянської літератури, участі у загальнодержавних, обласних та міських культурологічних проектах.

Василь Горбатюк, голова обласної «Просвіти»  Хмельниччини у 1992-1994, підтвердив: «І тепер товариство «Просвіта» дуже важливе, тому що ми самі маємо підтримувати нашу мову, культуру, національно-патріотичне виховання. Значення «Просвіти» залишається актуальним, незважаючи на те, що пройшло стільки років».

Таким чином, протягом ювілейного для членів товариства 2018 року у хмельницьких міських бібліотеках спільно з просвітянами відбулося  близько двох десятків заходів, у яких взяли участь понад 400 жителів міста із різних мікрорайонів. Центральна міська бібліотека створила базу даних – близько 500 записів про рідкісні та цінні видання міського Товариства української мови ім.  Т. Шевченка «Просвіта». Електронний каталог представлено у вільному доступі на сайті Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи.

Члени організації наголошують: «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка – одне з найдавніших та наймасовіших громадських об’єднань, яке проводило і проводить велику культурно-просвітницьку роботу та бере активну участь у процесах державотворення».