Книгу «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» та фільм «Луганський форпост» представили у Хмельницькому

12 грудня у центральній бібліотеці Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи відбулася презентація книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» та показ документального фільму «Луганський форпост». Їх представив Віктор Литвінов – завідувач сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України. Книгу видано на замовлення цієї державної структури.

У передмові вказано: «Ця книга – результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців».

У виданні зібрано та проаналізовано спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій – військових, волонтерів, місцевих мешканців, медиків, працівників аеропорту. Матеріали проілюстровано унікальними фотографіями та картосхемами, що показують військові операції, які відбувалися навколо летовища. Також вміщено коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів. Збором матеріалів займалася команда волонтерів, які і стали авторами книги – Сергій Глотов, Анастасія Глотова, Анастасія Воронова, Юрій Руденко, Дмитро Путята.

Опісля презентації книги відбувся показ фільму «Луганський форпост», зйомки якого проходили у Донецькій, Луганській, Закарпатській областях та Києві, Дніпрі, Львові. Фільм відображає історії 26 людей, які стали учасниками оборони Луганського аеропорту – операції українських військ, що відбулася у 2014 та тривала чотири місяці. У кінокартині, яка триває 57 хвилин, показано: як були захоплені адміністративні будівлі у самому Луганську, як місто перейшло до рук проросійської влади, як розпочиналася облога самого аеропорту та ін.

Від Хмельницького міського голови Олександра Симчишина Віктор Литвінов отримав Подяку, яку вручила заступник міського голови Галина Мельник.

Всі учасники презентації у книгозбірні змогли отримати десятки найменувань книг патріотичної тематики у подарунок. «У місті Хмельницькому вони (ці книги) потрапили до людей, які чекали на таку літературу», – директор міських бібліотек Тамара Козицька.

Презентація та показ фільму відбулися у рамках мистецького проекту «Життя на «нулі» (куратор Інна Єрмакова). У нашому місті він реалізується спільно з Хмельницьким музеєм-студією фотомистецтва, кінотеатром ім. Т. Шевченка та центральною бібліотекою. Так, 6 грудня уже відбулося відкриття виставки фотографій Андрія Дубчака «Лінія фронту. Рік 2018», показ фільму «Кіборги» та представлення поезії і фото воїна Максима Кривцова.


Фото Миколи Шафінського