Парад вертепів у Хмельницькому

8 січня на центральній вулиці міста (Проскурівській) відбулася святкова хода вертепів, у якій брали участь фольклорні гурти закладів культури міста та колективи департаменту освіти Хмельницької міської  ради.

Урочистості та святковості цій ході надавала велика кількість Вифлеємських зірок, за давнім віруванням призначення яких було сповістити людству про народження Божого Сина.

По завершенню параду вертепів свято продовжилось на сцені біля головної ялинки міста театралізованим дійством, де творчі колективи представили глядачам живий вертеп, який на теренах України здавна прославляв Різдво. Поєднання релігійних та світських сюжетів нагадували глядачам, що православні християни нині святкують одне з найбільших релігійних свят свого календаря.

Історія про народження Ісуса здавна є сюжетом українського різдвяного вертепу, в якому дійовими особами були Ангел, Пастушки, Три Царі, Жид Мошко та його дружина Сара, Чорт, Смерть, Цар Ірод та його воїни, Шинкар, Циган та інші дійові особи.

На сцені та на майданчику перед сценою лунали оплески та слова вдячності від глядачів за можливість відчути стародавні традиції подолян та поринути в казкову атмосферу Різдва.