«Читай українською» - програма, яка підтримує місцевих авторів та українську книгу

В Хмельницькому діє Програма підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською». Документ прийняли для популяризації та поширення української книги. Особливу увагу приділено підтримці місцевих авторів.

Про перший рік впровадження програми розповів начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

В рамках виконання програми проведено чотири засідання Координаційної ради з питань закупівлі та книговидання книжкової продукції місцевих авторів за бюджетні кошти. Розглянуто 53 звернення. Закуплено 840 примірників на суму 41 тис. грн. Видано 17 назв книг (3200 примірників) на загальну суму 273,5 тис. грн.

Протягом 2018 року бібліотеки Хмельницької міської ЦБС поповнилися місцевою книжковою продукцією - 1525 примірників на суму 106,7 тис. грн., а саме: 840 примірників на суму 41 тис. грн. – закупівля за рішенням Координаційної ради, 684 примірника на суму 65,7 тис. грн. – виданих за Програмою «Читай українською».

Безкоштовно передано 1918 примірників книг, надрукованих за програмою, громадським літературним спілкам, обласним бібліотекам та бібліотекам навчальних закладів міста.

Автори книг, громадські організації, видавництва та користувачі бібліотек подарували 15 бібліотекам центральної бібліотечної системи 1884 примірника на суму 52,7 тис. грн.

Працівники Хмельницької міської ЦБС та читачі було зібрали та передали 211 примірник книг зональному відділу військової служби правопорядку для воїнів, які знаходяться на передовій.

Підготовлено до друку та видано книгу Ненцінського А.Й. «Побачення з собою»; книги Сердунич Л.А «Розвиднень» та «І слово боролось»; роман «Пришелець з Європи» Мачківського М.А., збірник «Нескорена нація».

Видано Альманах обласної Хмельницької організації Спілки письменників України «Південний Буг» випуск 1 та випуск 2 тиражем 585 примірників та випуск 2 альманаху 285 примірників. Видано перший випуск часопису Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» «Літературна громада» 100 примірників. Підготовлено до друку другий випуск часопису «Літературна громада».

Надруковано збірку творів учасників літературного фестивалю «Слово єднає» 100 примірників.

Видано 100 примірників збірки матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Творчість Івана Іова в контексті сучасних суспільно-літературних візій, творів поета, ессе, спогадів» «Він знався на коронації слова…».

Підготовлені до друку біобібліографічний покажчик «Лауреати міської премії ім. М.Орловського» та серію інформаційних буклетів «Лауреати міської премії ім. Б.Хмельницького» за 2014–2017 рр.

Підготовлено до друку «Книгу Пам’яті загиблих у АТО хмельничан».

Департаментом освіти та науки підготовлено до друку, а управлінням культури і туризму видано збірку міського конкурсу читців–декламаторів навчальних закладів міста Хмельницького «Слово нації» 100 примірників книги.

Також увагу було приділено дитячій книзі. Видано книги Марії Дем’янюк «Марійчині казки» та книги для дітей Ніни Шмурікової «Місячний калейдоскоп».

Управлінням культури і туризму видано другу доповнену книгу С. Єсюніна «Вулиці Хмельницького», підготовлено та видано туристичну карту «Хмельницький цікавий», яку презентовано на відкритті туристичного сезону в травні 2018 року. Карту виставлено в електронному варіанті на офіційному веб-сайті управління культури і туризму Хмельницької міської ради, яка містить Qаr-код з посиланням на опис пам’яток та цікавих місць міста Хмельницького.

Управлінням культури і туризму видано 400 примірників книги Кузьми Матвіюка «І ми цей шлях пройшли» та видано 100 примірників монографії Сергія Маярчика «Історико-культурний розвиток Середньодністровського Лівобережжя у ІХ-ХІІІст.: і формування Пониззя».

29 вересня під час святкування Дня міста у сквері ім. Т. Шевченка управлінням культури і туризму за підтримки управління торгівлі, вперше було організовано виставку–ярмарку книжкової продукції місцевих книгарень та видавців. Всього на проведення використано 5,3 тис. грн.

З метою сприяння участі місцевих поліграфічно-видавничих підприємств у міських, регіонально-всеукраїнських та міжнародних книжкових виставках-ярмарках видавці, працівники бібліотек та управління культури і туризму у вересні 2018 року брали участь у Книжковому форумі у Львові, де були налагоджені зв’язки із видавництвами України та діаспори.

З 28 лютого у БібліоХабі центральної міської бібліотеки проводяться історичні батли «Об’єднай Україну». Учасники грають в історичну настільну гру «100 років боротьби», яка розроблена Українським інститутом національної пам'яті до 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. Протягом 2018 року проведено 14 таких ігор в міських бібліотеках, в яких взяло участь до 126 читачів.

Центральною бібліотекою підготовлено серію буклетів «Незборима нація» до 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. про П.Болбочана, Я.Гальчевського, С.Петлюру, Р.Шухевича.

Влаштовувалися тематичні експозиції до 100-річчя IV Універсалу Української Центральної Ради в бібліотеках-філіях. Всього 74 виставки.

Протягом минулого року музеєм історії міста Хмельницького організовано проведення науково-краєзнавчих круглих столів: «Є.Коновалець. Проскурівський період», «Символи національної ідентичності», «Військові підрозділи та формування у Проскурові в часи Української революції 1917-1921 рр.».

З 21 лютого бібліотека-філія для дітей №12 стала популярним телемайданчиком. У бібліотеці знято ряд телесюжетів для місцевого телеканалу «TV7+», де відомі люди нашого міста читали казки для дітей на казковому троні. Серед гостей бібліотеки були: міський голова Олександр Симчишин; поліцейська Анна Стрембіцька; начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков; відомі артисти Майя Онищук, Сергій Строян, Сніжана Туткевич-Самойлова.

Особливим напрямком в популяризації творів місцевих письменників є особисті зустрічі з авторами. Майже 40 зустрічей було проведено з хмельницькими письменниками в бібліотеках міста. Бажаючі могли поспілкуватися з Олександром Зімбою, Ольгою Лихогляд, Віталієм Міхалевським, Володимиром Олійником, Ігорем Байдаком. Вперше було започатковано проведення літературних полілогів у бібліотеці-філії №8. Один з них був присвячений творчості Івана Іова «Різьбяр власного духу», другий полілог - презентація книги соратника Василя Стуса, Почесного громадянина міста Кузьми Матвіюка «І ми цей шлях пройшли».

До 80-річчя Василя Стуса в приміщенні кінотеатру ім. Т. Шевченка відбулась літературно - кінотеатральна інсталяція «Птах душі».

У центральній бібліотеці проведені презентації альманаху обласної НСПУ «Південний Буг» (І - ІІ випуски), альманаху Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» «Літературна громада», альманаху Хмельницького обласного осередоку ВТС «Конгрес літераторів України» «Медобори».

Розпочато проект «Письменницькі студії у БібліоХабі». Проведено 15 зустрічей і презентацій нових книг подільських письменників та письменників з інших регіонів України.

У жовтні відбулася Хмельницька обласна науково-практична конференція «Творчість Івана Іова в контексті сучасних суспільно-літературних візій», приурочена 70-річчю з дня народження поета, де була презентована збірка матеріалів конференції «Він знався на коронації слова…».

Продовжується проект з українською письменницею, подолянкою Лорою Підгірною «Літературний туризм». Відбулися презентації її книжок «Пригоди Марка Шведа» та «Омбре над темрявою і світлом».

У вересні 2018 року у бібліотеках Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи стартував літературний марафон «Читай українською». Протягом двох тижнів відбулося 25 заходів, які відвідало майже 800 поціновувачів українського літературного слова. У марафоні взяли участь майже 100 хмельницьких літераторів.

В рамках літературного марафону були презентовані книги видань за Програмою «Читай українською» протягом 2018 року, а саме: Наталії Поліщук «Час квітів», Марії Дем’янюк «Марійчині казки», Ніни Шмурікової-Гаврилюк «Місячний калейдоскоп», Кузьми Матвіюка «І ми цей шлях пройшли», альманаху «Медобори-13», Анатолія Ненцінського «Побачення з собою», альманах «Літературна громада», літературно-публіцистичний альманах «Слово єднає!».

Під час презентації альманаху «Слово єднає!» відбулися урочистості, присвячені Всеукраїнському дню бібліотек, виставка-ярмарок книжкової продукції місцевих видавництв та книгарень, автограф-сесія подільських літераторів, експозиція «Місто Хмельницький на сторінках газети «Проскурів»», книжкова виставка з фондів центральної бібліотеки «Барви подільського слова».

З метою формування інформаційної компетентності та читацької культури дітей та юнацтва протягом минулого року проведено 53 спільних заходи бібліотек міської ЦБС з бібліотеками навчальних закладів. Так, в січні 2018 року проведено тренінг «Орієнтація на читача» для працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів міста Хмельницького.

З метою виявлення інтенсивності використання та популяризації краєзнавчих фондів у міських бібліотеках та вивчення попиту користувачів на книги Хмельницьких авторів проведено соціологічне дослідження «Використання краєзнавчих фондів у бібліотеках міста».


Інформація з сайту Хмельницької міської ради