Хмельницький долучився до Всеукраїнського одночасного заняття з пошуку фактів «Не вір-перевір»

Навчити якомога більшу кількість українців розрізняти маніпуляції у передвиборчих кампаніях, розвивати навички критичного мислення, знати де і як перевіряти інформацію – мета Всеукраїнського одночасного заняття з пошуку фактів «Не вір-перевір», яке відбулося 1 березня у всіх областях України.

60 хвилин 700 координаторів-волонтерів у 400 локаціях в 24 областях України навчали учасників відокремлювати факти від суджень, помічати фейки, перевіряти інформацію про кандидатів та аналізувати результати соціологічних опитувань і рейтингів.

Таке одночасне заняття провели і у Хмельницькому. Урок відбувся у центральній міській бібліотеці та бібліотеці-філії №8, що на Озерній. Долучилися і деякі навчальні заклади.

Захід пройшов за ініціативи міжнародної організації IREX в Україні в рамках проекту "Вивчай та розрізняй", а також за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та Посольства Великої Британії в Україні.

Всеукраїнське заняття розпочали з он-лайн звернення до учасників Посла США в Україні, представників Посольства Великої Британії і Міністерства освіти та науки України. Трансляція відбувалася з America House Kyiv.

  

Хелена Фейзі, заступник Посла Великої Британії в Україні: "Українці, ви заслуговуєте на чесні вибори, якими будете пишатися, які будуть відповідати цінностям Революції Гідності. Навичками критичного мислення в сучасному інформаційному просторі має володіти кожен".

Організатори заходу зауважують, що заняття не передбачає політичних агітацій, його зробили по максимуму аполітичним. Згідно задуму, в уявній країні Мурляндії мають відбутися вибори, є тут і свої кандидати. Наголошується, що всі персонажі та події вигадані, будь-які збіги з реальними політичними персоналіями випадкові. Учасники уроку, розділившись на групи, стали політтехнологами і допомагали перемогти саме своєму кандидату. У такий спосіб зсередини побачили мотиви підсвідомого впливу, якими зазвичай оперують кандидати напередодні виборів. Такі, виявляється, мають на меті викликати емоції, маніпулюють цінностями та сприять поширенню популізму серед населення.

Загалом автори проекту рекомендують:

  • приймати рішення раціонально, а не емоційно;
  • відокремлювати факти від суджень;
  • перевіряти факти;
  • шукати першоджерела;
  • не вестись на маніпуляції;
  • не поширювати інформацію, якщо не є впевненими у ній.

Тетяна Любенчук, учасник уроку в центральній міській бібліотеці: «Тепер хочеться багато про кого з кандидатів перевірити інформацію. Можливо, моя думка, мій вибір є хибними. Ще є цілий місяць часу до виборів, аби дізнатися деталі і їх перевірити для себе і розповісти про це іншим».

Тетяна Лиса, пенсіонерка, учасниця заняття у бібліотеці на Озерній: «Треба не одразу вірити всьому, що кажуть, а подумати, поміркувати, перевірити першоджерела. В комп’ютері розбираюся, буду дивитися, думати. А що не зрозумію – запитаю у бібліотекаря!».

Юлія Сарканич, координатор заняття у бібліотеці-філії №8, яка є випускницею Школи медіаграмотності у центральній бібліотеці, розповіла: «На занятті разом з читачами, мешканцями мікрорайону Озерна, вчилися вимикати емоції та приймати рішення з "холодною головою", відокремлювати факти від суджень. Ці навички необхідні людям в повсякденному житті, щоб бути медіаграмотними, орієнтуватися у насиченому інформаційному просторі, не піддаватися маніпуляціям. Подібні навчання будуть проводитися у бібліотеках і надалі».