Прогортаю століття пензлями…

В музеї історії міста Хмельницького відкрилася персональна виставка графіки та живопису відомого художника сучасності члена Національної спілки художників України кам`янчанина Миколи Панасюка під назвою «Кам`янецькі чари».

В експозиції представлено 36 різножанрових художніх робіт, які репрезентують творчий шлях майстра, його мистецькі вподобання та духовний світ. Вони засвідчують надзвичайну багатогранність таланту Миколи Івановича. Художник працює в різноманітних техніках: олівець, олія, акрил, гуаш, акварель та графіка (травлений штрих, офорт, лавіс, акватинта, мецо-тинто, ксилографія, туш, м`який лак, екслібрис).  Стихія Панасюка – офорти, літографії, ксилографії, ліногравюри, для яких потрібно виготовити кліше з металу, каменю, дерева, лінолеуму.  Робота над ними вимагає образного бачення, ретельності, гострого ока, копіткого творення композиції. Але й у пейзажах, натюрмортах  Микола Панасюк, за словами патріарха подільських живописців Михайла Андрійчука, не натураліст: натуру він інтерпретує  «по-своєму», а це – важлива риса художника. І тому кожна його робота сприймається з інтересом. Картини Панасюка перебувають у приватних колекціях на різних континентах світу. А ще у творчому портфелі Миколи Івановича – понад двадцять оформлених книг.

  

Привітати майстра з творчим святом зібралися побратими з мистецького цеху, небайдужі містяни - поціновувачі малярства, викладачі та учні мистецьких закладів міста, представники ЗМІ.

Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш відзначила  гармонійність внутрішнього світу художника, яка щасливо передається його мистецьким творам. Зачитала поезії Миколи Івановича, присвячені його улюбленому місту Кам`янцю-Подільському, творчим пошукам та духовному просвітленню. Вручила подяку  від управління культури і туризму Хмельницької міської ради і квіти.

Родом Микола Іванович із Кіровоградщини. Малювати почав з дитинства, надихаючись візерунками маминих гаптованих килимів. Закінчив Одеське художнє училище, Харківський художньо-промисловий інститут. Волею долі замолоду Миколі Івановичу довелося жити й працювати і в Закарпатті, й на Поділлі (викладав у Старокостянтинівській художній школі), в Чувашії, на Одещині. У 2000-му оселяється в старовинному  Кам`янці-Подільському. Звідтоді «Квітка на камені» надихає художника, поета величними краєвидами, оригінальною архітектурою, історією та долями земляків. 

Свого давнього друга й колегу привітав з приємною подією голова обласної організації Національної спілки художників України Микола Мельничук. Наголосив: експонент – «сонячна людина з Кам`янця» - добрий, щирий, сердечний. Такі ж і його роботи: кожна освітлена сонячним промінням. Добре слово про творчість і душевне багатство Панасюка мовив його побратим і друг, відомий подільський художник Яків Павлович. Підкреслив: пан Микола  - закоханий у свою роботу, віддається їй сповна, тому йому вдаються і картини, що випромінюють світло, наче ікони, і поезії, позначені духом доби. Михайло Омелянович Андрійчук звернув увагу присутніх, що  Панасюк також звертається до Шевченкіани, і тому вони з кам`янчанином – не просто колеги, а  - побратими. Гості свята побажали Миколі Івановичу доброго здоров`я, наснаги, здійснення творчих задумів. Натомість художник кожному дарував свої роботи на добро, на благо, на гарний настрій та світлий спомин. Ось і музейні фонди поповнилися чудовим кольоровим офортом Миколи Панасюка «Не забудьте…». Тарас Шевченко».

Свято прикрасили своїми виступами талановиті вихованці  Хмельницької музичної школи № 2. Юна піаністка Валерія Федоровська (керівник Таїсія Мніца)  виконала музичну композицію «Боса-Нова» Геннадія Саська. Порадували гостей цікавими творами тріо трубачів: Владислав Шачковський, Костянтин Бородій, Владислав Кикилик та сопілкарик Ярослав Прокопишен (керівник Артур Манькевич, концертмейстер Катерина Звір). Звучали й поезії Миколи Панасюка в авторському виконанні.

Виставка «Кам`янецькі чари» триватиме в музеї історії міста Хмельницького до 14 квітня.