Подвиг безсмертний, пам’ять – жива

Друга світова війна кривавим смерчем пронеслася Україною і забрала десятки мільйонів життів її синів і дочок. Не оминуло жахіття війни і міста Хмельницького.

8 липня 1941 року нацисти захопили Проскурів (нині Хмельницький), встановивши жорстокий окупаційний режим, який тривав довгих три роки. Понад два тижні наші війська у важких боях намагались зламати німецькі оборонні  рубежі на північних підступах до Проскурова. 25 березня 1944 року у ході проведення Проскурівсько-Чернівецької операції обласний центр було звільнено.

Однак дорогою ціною довелося заплатити за визволення міста. За період окупації обласного центру нацисти розстріляли і замордували у катівнях 81 тисячу людей, серед яких 65 тисяч полонених Раківського концтабору суворого режиму. Тисячі проскурівчан були вивезені на рабську працю до Німеччини. Після війни в нашому місті не залишилося практично жодної родини, яка б не зазнала втрат.

20 березня напередодні відзначення 75-ї річниці визволення міста Хмельницького від нацистських окупантів до музею Проскурівського підпілля на урок  пам’яті «Подвиг безсмертний,  пам'ять – жива» завітали учні 7 класу НВО № 5 ім. С. Єфремова.

  

Завідувач музею ВітаБаранюк ознайомила школярівіз трагічними подіями окупації Проскурова, розповіла про героїчне визволення обласного центру від нацистів, а також наголосила, що напередодні 75-ї річниці визволення нашого міста від нацистів ми висловлюємо всенародну повагу і вдячність усім захисникам Батьківщини, які в роки Другої світової війни боролися за свободу і мир на рідній землі, та тим Героям, які сьогодні ціною власного життя захищають незалежність та територіальну цілісність України.

Також на урок пам’яті було запрошенодочку проскурівської підпільниці Ганни Хотовицької – Ніну Тарасюк, яка розповіла присутнім про свою героїчну родину: маму, яка в юному віці під час нацистськоїокупації стала зв'язковою і допомагала підпільникам боротися з ворогом.А також сина Олексія, який ще від початку бойових дій і донедавна на Сході захищав незалежність України у складі 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Школярі захоплено слухали розповідь гості та на завершення  підсумували, що нині Україна та родина Хотовицьких-Тарасюків може пишатися своїми Героями.

Такожприсутні переглянули документальну хроніку про звільнення Проскурова у березні 1944 року від нацистських окупантів.

Завершився захід музичним вітанням учасників  народного ансамблю музики і пісні «Ретро» Хмельницького міського культурно-мистецького центру «Ветеран».