«Літературній громаді» – бути!

Днями мистецька зала музею історії міста Хмельницького приймала літературну громаду міста з презентацією другого тому альманаху Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» з присвятою до 25-річчя її заснування.

Альманах «Літературна громада» є результатом натхненної творчої праці групи людей, об’єднаних однією спільною метою: творити літературний простір міста, а співавтори видання, що обіцяє бути періодичним, – хмельничани, котрі, здебільшого, не є професійними літераторами, але мають поетичне, публіцистичне або інше літературне обдарування та, звичайно, бажання публікуватися на широкий загал. Адже альманах «Літературна громада» видається бюджетним коштом завдяки підтримці Хмельницької міської ради і знайти його можна в кожній бібліотеці міста.

Презентація спільного видання зібрала в музеї прихильників поезії та прози, міським керманичем яких є Володимир Олійник – голова Хмельницької міської літературної спілки «Поділля», та розпочалася вітальним словом до присутніх директора музею історії міста Хмельницького Галини Барабаш, до котрої приєднався і голова спілки з пропозицією оголосити конкурс на кращий твір шевченківської тематики, що і стане приводом до публікації наступного видання з присвятою Тарасові Шевченку.

  

Того дня в затишній атмосфері мистецької зали музею історії міста звучали поетичні твори Ольги Лихогляд, Миколи Хоружого, Любові Сердунич. З ліричним дебютом виступили Олена Хібліна та Ірина Салій. Власну громадянську лірику читала й хмельницька поетеса Марія Лисайчук, яку  називають перпетуум мобіле спілки самі спілчани. Любов Сердунич – літературна редакторка альманаху – ратувала за справжній український правопис, а Ганна Кропивницька – прихильниця літературної спілки «Поділля» – закликала до правильного вживання слова українського та подарувала спілчанам Біблію. Серед дебютантів на літературній ниві з цікавими віршованими дитячими загадками в другому томі альманаху виступив і заслужений художник України, член НСХУ, хмельничанин Михайло Андрійчук, якого міські літератори прийняли до свого кола надзвичайно приязно. Пропозицію Віталія Матеуша доповнити написану історію міста на сторінках майбутнього альманаху, зокрема історію вулиці Кам’янецької та її будівель, в одній з яких розташована літературна спілка «Поділля», присутні сприйняли слушною та дійсно гідною наступного видання. Гості заходу були раді почути й пародійні твори хмельницького гумориста Степана Шкапія.

Музичні ілюстрації від хмельницького барда Леоніда Мазура стали гармонійним та затишним доповненням літературної презентації. У виконанні пана Леоніда звучали покладені ним на музику віршовані рядки Тараса Шевченка, Володимира Сосюри, Марії Лисайчук.

На завершення заходу голова спілки Володимир Олійник подякував співавторам альманаху за їхню натхненну творчість та висловив надію на подальшу співпрацю, побажавши самовдосконалення та зростання  на літературній ниві. А директор музею Галина Барабаш запропонувала спілчанам і надалі разом творити літературно-духовну ауру міста.