До Дня Героїв у музеї історії міста вшанували волонтерів

Яскравою сторінкою в історії волонтерського руху, що активно розгорнувся на Хмельниччині з початком російсько-української війни, стала діяльність громадської організації «Громадянська оборона Хмельниччини».

  

Волонтери згуртувалися і, зважаючи на воєнний час, розпочали перші акції на організацію самооборони, підготовки до захисту від російського агресора рідної землі ще в березні 2014 року. А офіційно «Громадянська оборона Хмельниччини» була зареєстрована 24 травня 2014 року. Начальником штабу активісти обрали ініціатора волонтерської роботи доктора історичних наук професора Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького Миколу Кабачинського. Серед засновників організації – патріоти, котрі  ще у 1980-х брали участь  у проукраїнських акціях, наближаючи становлення Української державності, а в 2013-2014 стали учасниками Революції Гідності: Микола Кабачинський, Віктор Кліщ, Олександр Івахов, Олександр Климчук, Олександр Трасковецький. Активно включилися у волонтерську працю військовий ветеран офіцер-ракетник Олександр Дубров, Ірина Ковалевська, Олена Ушакова, Віктор Матущак, Інна Василишина, Тетяна Безрука… та ще десятки, сотні людей. «Нам здавалося тоді, що разом з нами до захисту Української державності, організації цивільної оборони, а згодом  - для допомоги українській армії на фронті піднялася вся Україна! - згадує Микола Кабачинський. – на допомогу приходили люди різного віку, соціального статусу: пенсіонери, студенти, школярі, бізнесмени, робітники, викладачі, люди мистецтва…»

Про те, як відбувалося становлення волонтерської громадської організації «Громадянська оборона Хмельниччини», про проведені акції, внесок у допомогу Українській армії та  організацію оборони Вітчизни,  про розвиток волонтерства загалом в Україні та області йшлося на засіданні науково-краєзнавчого круглого столу «Ми з тобою, солдате України», приуроченого до Дня Героїв, який відбувся в музеї історії міста Хмельницького.

  

Нині це вже – історія, яку написали своїми добрими справами в ім'я Української державності наші земляки: небайдужі, сміливі, жертовні люди, якими і тримається цей світ. В урочистому засіданні взяли участь не лише учасники волонтерської громадської організації «Громадянська оборона Хмельниччини», яка відзначає своє п'ятиріччя, а й представники інших відомих волонтерських об'єднань міста та області: «Патріоти України», «Патріоти Поділля», «Тепло рідних сердець», «Мистецька сотня», центр «Добриня», центр «Дитячий універмаг», Віктор Матущак,  Леся Стебло, Валентина Базилюк, Михайло Твердохліб, Тетяна Баско, Любов Габрух та інші волонтери-звитяжці.

  

Учасників свята привітала директор музею Галина Барабаш. «Серцем покликані до милосердя» - це кажуть про волонтерів, зазначила пані Галина. Від таких, здатних до самопожертви людей, в Україні нині багато залежить саме те, чи буде власне Україна, чи матиме держава те громадянське суспільство, який визначить її подальший розвиток, як демократичної європейської держави з дотриманням прав людини, соціальних гарантій, з високими стандартами життя. Про волонтерські будні пані Галина розповіла, звертаючись і до власного багаторічного досвіду. А,  крім того,  у 2014 році довелося споряджати  добровольцем на фронт рідного брата Миколу Івановича. І тут суттєву допомогу надали побратими-волонтери. Адже відомо, як держава «забезпечувала» воїнів-захисників на початку російсько-української війни. Маємо розвивати волонтерство, як це практикують у найрозвиненіших країнах світу, бо воно є ознакою вищого рівня розвитку громадянського суспільства. Директор музею закликала усіх волонтерів надати музею фотоматеріали та документи про їхню діяльність, щоб зберегти цей пласт інформації для історії. А також вручила подяку від управління культури і туризму Хмельницької міської ради за активну волонтерську діяльність, внесок у допомогу Українській армії та з нагоди 5-ої річниці від дня створення членам громадської організації «Громадянська оборона Хмельниччини».

  

Також  подяками обласної державної адміністрації і цінними подарунками нагороджено активістів-волонтерів Віктора Кліща, Олександра Дуброва, Сергія Білецького. Подяками обласної ради та цінними подарунками  відзначено Миколу Кабачинського, Олександра Климчука, Олену Ушакову. Від Хмельницької міської ради подяки і цінні подарунки отримали Ірина Ковалевська, Анастасія Івахова, Інна Василишина. Також багатьох волонтерів відзначили подяками від Головного проводу Конгресу Українських Націоналістів за активну участь у Революції Гідності та внесок у боротьбу з російським окупантом. А воїна, волонтерку Галину Климчук нагороджено пам'ятним знаком «За оборону рідної держави».

Краєзнавець, видавець Валерій Куфльовський розкрив історію походження поняття волонтерства. Волонтер у перекладі з французької – вольовий, звитяжець, той, хто проявляє волю до дії, може бути звитяжцем або героєм задля свого народу. В Україні нині ті. Хто воєю на фронті і волонтери, образно кажучи, «ті, хто підносить боєприпаси» - це єдиний організм, який лише у співпраці, у тандемі зможе зберегти єдність і державність.

Начальник штабу ГО «Громадянська оборона Хмельниччини» Микола Кабачинський зробив екскурс у створення та діяльність організації. З самих початків волонтери активно співпрацювали з владою: тодішніми головою обласної ради Іваном Гончаром та його заступником Віктором Адамським. Документацію вели ретельно і скрупульозно, за придбане для фронту військове спорядження та обладнання, одяг та засоби захисту, медикаменти, зібрані продукти, засоби гігієни та бензопили, акумулятори, автомобіль NISSAN TERRANO II SPORT для воїнів з передової  своєчасно звітували перед громадою. Про це свідчать чисельні  звітні документи, а також світлини, відеоматеріали. Всі ці документи, а також банери і український прапор, подарований і підписаний волонтерам бійцями з передової  було представлено й на стендах музею. Велика частина цих матеріалів віднині зберігатиметься у фондах музею історії міста Хмельницького, як свідчення про звичайних людей, які  у буремні для рідної країни і народу часи стали звитяжцями.

Провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, заступник голови міської організації Національної спілки краєзнавцівСергій Єсюнін  привітав  волонтерів зі святом і подарував кожному з активістів ГО «Громадянська оборона Хмельниччини» свіжий примірник  науково-краєзнавчого збірника «Хмельницькі краєзнавчі студії», випуск 21, де в статті  М. Кабачинського, Н. Голярдик, В. Купчишиної «Громадська організація» Громадянська оборона Хмельниччини» - один з активних учасників волонтерського руху» детально, в тому числі, і в кольорових світлинах,  розповідається про історію волонтерської організації. Сергій Єсюнін закликав усіх волонтерів надати розповіді про свою громадську діяльність під час російсько-української війни і надавати матеріали до науково-краєзнавчого збірника, який зберігається у найпотужніших книгозбірнях країни. Історики розуміють, як важливо своєчасно зафіксувати для наступних поколінь безцінну інформацію про справи нинішнього часу.

Про початки діяльності «Громадянської оборони Хмельниччини розповів учасник бойових дій, активіст «Громадянської оборони» Олександр Климчук. З початком російської агресії  у березні 2014 року волонтери готували добровольців до самооборони, організували курс навчання для всіх охочих зі стрільби з вогнепальної зброї, метання гранат, надання медичної допомоги. Навіть збудували блок-пост з цілодобовим контролем на межі з Вінниччиною.

Віктор Кліщ, котрий і став ініціатором волонтерської роботи власне на допомогу фронту, пригадав, що починали з допомоги знайомим хлопцям, які пішли захищати Україну. А далі виконували заявки бійців на все необхідне там, на передовій: від батарейок і білизни, побутової хімії, продуктів до кевларових шоломів, бронежилетів, армійських тактичних жилетів, електростанцій, теплові зорів, бензопил, тактичних окулярів, запчастин до автомобіля, власне автомобіля… і ще багатьох потрібних речей. А ще допомагали матеріально пораненим бійцям  проходити реабілітацію, здавали кров для поранених… Усього було проведено понад дві сотні різноманітних акцій  з єдиною метою – підтримати наш фронт на сході.

За дієву допомогу синові-воїну Романові Зименку, а також за сприяння сотням українських воїнів подякувала особисту Віктору Кліщу та всім-всім волонтерам  мати військового ротного офіцера Романа Зименка Оксана Зименко, голова комітету самоврядування населення мікрорайону Книжківці.

Про організацію культурно-мистецьких та інших волонтерських акцій розповіли Олена Ушакова та Ірина Ковалевська. Про діяльність медичного куреня громадської організації, відправку ліків для бійців - начальник медичного куреня Інна Василишина. Учасники зібрання переглянули відеоматеріали, що нагадують про дні копіткої волонтерської праці , розповідають про тих, хто не проходив мимо, долучався, сприяв, жертвував… Це школярі 2-ої Хмельницької гімназії, студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Хмельницького музичного коледжу імені В. Заремби, мешканці Старокостянтинова, Красилова, Хмельницького, Яромирки Летичівського району, Самчиків Старокостянтинівського району, художниці Валентина Токар,  Юлія Нікіфорова, виконавиця Марія Вєтрова з Севастополя  і  ще сотні хороших, щедрих, доброзичливих людей…

Добрим словом і хвилиною мовчання пом'янули активіста організації, людину великої душі Олександра Івахова.

Зворушили гостей виконавці бардівської пісні волонтери Сергій Білецький та Олександр Бірюченко з Ясинуватої Донецької області.