Чілдрен Кінофест у Хмельницькому

«Чілдрен Кінофест» – фестиваль, що знайомить українських дітей як з найновішими європейськими стрічками, так і зі світовою кінокласикою. Заснований у 2014 році, він відбувається у 23 містах України – від мільйонників до регіональних центрів. Минулого року покази фестивалю відвідали понад 42 000 глядачів. Вхід на всі покази – безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю.

За традицією, до конкурсної програми VI Фестивалю мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест» увійшло сім фільмів для глядачів від 4 років, відібраних на найбільших європейських кінофорумах. Спеціальною подією цього року стане показ класичної комедії «Цирк» – показ присвячено 130-річчю від дня народження видатного режисера Чарлі Чапліна. 

Відкриє «Чілдрен Кінофест» сімейна стрічка «Зоопарк» спільного виробництва Ірландії та Великої Британії. Вона розповідає про Белфаст у часи Другої світової війни – головні герої з усіх сил намагаються врятувати тварин з місцевого зоопарку. Фільм Коліна МакАйвора було визнано найкращою сімейною стрічкою на думку молодіжного журі міжнародного кінофестивалю у Сіетлі. 

Вперше у програмі фестивалю буде показано фільм жахів – глядачі від 12 років зможуть оцінити стрічку «Кімната 213» зі Швеції, визнану найкращим фільмом дитячої секції Міжнародного кінофестивалю в Торонто. Головні героїні стрічки приїздять до літнього табору, та починають підозрювати, що їхніми сусідами можуть бути привиди.   

У програмі «Чілдрен Кінофесту» покажуть два анімаційних фільми. Український хіт «Викрадена принцеса» розповідає історію доньки київського князя, викраденої злим чаклуном, та мандрівного музиканта, який намагається її врятувати. Ролі у фільмі озвучили Олексій Завгородній, Надя Дорофеєва, Сергій Притула, Юрій Горбунов та посол «Чілдрен Кінофесту» Олег «Фагот» Михайлюта. Найменших глядачів у програмі чекає «Піпі, Пупу та Розмарі: Таємниця викрадених нот» про лісових звірів, які намагаються повернути викрадені ноти для організації музичного концерту.

Поза конкурсом маленькі глядачі зможуть ознайомитись із класикою комедійного кіно – у 2019 році виповнюється 130 років від дня народження видатного режисера та легенди світового кінематографа – Чарлі Чапліна. Саме на його честь названо символ фестивалю «Чілдрен Кінофест» – Совеня Чарлі. 

В рамках «Чілдрен Кінофесту» вже втретє відбудеться показ добірки стрічок, що вийшли у фінал конкурсу дитячих короткометражних фільмів, який був оголошений восени. 10 найкращих картин-конкурсантів будуть показані на великому екрані, а спеціальне журі обере серед них переможця. Цього року до складу почесного журі увійшли акторка Ірма Вітовська-Ванца, режисерка Марина Степанська та режисер Аркадій Непиталюк. Переможці отримають нагороду у розмірі від 5 000 до 20 000 грн. та почесні дипломи.

Як і завжди, фестиваль закриє володар Гран-прі попереднього року – фентезі-фільм «Сторожова застава» Юрія Ковальова про подорожі сучасного школяра у часи Київської Русі. У 2018 стрічка стала першим українським переможцем «Чілдрен Кінофесту».

Переможець конкурсної програми фестивалю визначається глядацьким голосуванням – на вході до кінозалу гості отримують бюлетень, у якому ставлять оцінку фільму.

Вхід на всі покази – безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю. Реєстрація на покази стартує 24 травня. Половина місць виділяється організованим групам глядачів із соціально незахищених верств населення: дітям з особливими потребами, сиротам і потерпілим від конфлікту на сході України. Цього року «Чілдрен Кінофест» об'єднує сили з благодійним фондом «Таблеточки» та закликає гостей фестивалю допомагати дітям з онкологічними захворюваннями в Україні.

Місія фестивалю – розвивати в Україні традицію спільних сімейних походів у кіно, залучати дітей до перегляду і створення кінофільмів. 

У цьому році «Чілдрен Кінофест» відбудеться з 31 травня по 9 червня й охопить 23 міста по всій Україні. В місті Хмельницькому безкоштовні кінопокази в рамках «Чілдрен Кінофесту» відбудуться в МКП – кінотеатр ім. Т.Г.Шевченка (вул. Проскурівська, 40).

Почесний посол VІ Чілдрен Кінофесту – Олег «Фагот» Михайлюта, вокаліст хіп-хоп-гурту «Танок на Майдані Конґо» (ТНМК), продюсер, актор дубляжу, тато 8-річного Микити.

Генеральні партнери фестивалю: ЮНІСЕФДержавне агентство України з питань кіноОТП Банк Україна

Подія відбувається за підтримки: Київської міської державної адміністраціїБританської Ради в УкраїніПосольства Швеції в УкраїніПосольства Королівства Данія в УкраїніДанського кіноінститутуМережі кінотеатрів «Київкінофільм»

Благодійний партнер: Фонд «Таблеточки»

Генеральний телепартнер: Піксель TV

Медіапартнери: ТеленеделяНова українська школаWoMoОсвіторіяМедіаКолобокРозвиток дитиниДіти в місті