До Музею історії міста Хмельницького напередодні Зелених свят завітала малеча, аби виготовити трав’яну ляльку

Науковий колектив Музею історії міста Хмельницького продовжує практичний цикл тематичних майстер-класів з виготовлення народних оберегів. Напередодні Зелених свят для найменших відвідувачів музейники розробили майстер-клас із виготовлення трав'яної ляльки-оберега.

День Святої Трійці або Зелені свята – це дуже красиве свято, коли оселі та храми прикрашають гіллям, травами та квітами. На Трійцю збирали трави, адже вірили, що вони мають цілющу силу. Вважається, що принесена додому освячена зелень захищає від пожежі, недугів та злиднів. А ще вірять, що кожна рослина на Зелені свята має своє сакральне значення, яке бере початок із дохристиянських часів. На цей час збирали пижму, чебрець, м’яту, аїр, мелісу.

Стебла аїру з дезінфікуючими властивостями зазвичай розкидали по підлозі. Полин вішали над дверима, щоб темні сили не заходили в оселю. Вважалося, що від злих сил та наврочень оберігають пижма та любисток. Чебрець як оберіг носили молоді жінки, які мріяли про щасливий та міцний шлюб. А діти до Зелених свят залюбки бралися робити трав'яні ляльки-обереги, якими можна було погратися з сусідськими ровесниками або використати як симпатичний хатній декор.

Ось і до Музею історії міста Хмельницького напередодні Зелених свят завітала малеча, аби взяти участь у майстер-класі з виготовлення трав'яної ляльки – невибагливої смарагдової красуні, зробити яку нескладно навіть найменшому школярику. І у захоплюючий світ стародавнього українського оберегу вихованці приватної школи "Освітній простір New School" поринули разом з науковими працівниками Музею історії міста Хмельницького.