У Музеї історії міста Хмельницькому відкрилася виставка картин Леоніда Бессараби

У Музеї історії міста Хмельницькому відкрилася виставка живопису відомого подільського художника, педагога, члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України – Леоніда Бессараби (з присвятою його пам’яті).

В експозиції представлено 13 робіт майстра різних років: портрети, пейзажі, натюрморти. Всі ці твори – з приватної колекції родини художника.

Галина Василівна,  вдова Леоніда Бессараби, та його онук Павло з сім`єю присвятили виставку  річниці пам`яті Леоніда Павловича, який відійшов у кращі світи 6 серпня 2018 року.

Організації  експозиції посприяли друзі художника – члени обласної організації НСХУ України Микола Мельничук та Яків Павлович.

Вшанувати пам`ять Леоніда Бессараби зібралися колеги по мистецькому цеху, усі, хто цікавиться культурою та історією міста, представники ЗМІ.

Директор музею Галина Барабаш нагадала присутнім ключові віхи життя славного земляка, його здобутки в культурно-мистецькому розвитку міста, області. «Митець живе доти, доки живуть його твори, поки його творчість цікавить, хвилює, надихає інших, – наголосила Галина Іванівна. –  Твори Леоніда Павловича – дуже світлі, позитивні, високий професіоналізм виконання у них поєднується з гармонійною енергетикою. Леоніда  Бесарабу пам`ятають  не лише як живописця, творця історичних діорам у музеях Ізяслава, Старої Синяви, Острополя,  музею Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка»…  Він також був педагогом, викладав у Хмельницькому педагогічному училищі, згодом – на кафедрі інженерної графіки Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування. Довгий час очолював художню раду Хмельницьких художньо-виробничих майстерень  Художнього фонду УРСР. Твори художника перебувають у багатьох приватних колекціях, в тому числі й за межами України.  Дуже відома, широко тиражована у різних виданнях діорама, присвячена битві під Пилявою, створена у свівавторстві з художником Андрієм Ісаєвим у музеї козацької слави в Старій Синяві».

Добрі слова про майстра, колегу, побратима  мовили його друзі-художники: голова обласної організації НСХУ України  Микола Мельничук,  Яків Павлович, Михайло Андрійчук… Згадували  про талант,  добре серце, щиру, напрочуд лагідну,  доброзичливу і спокійну вдачу Леоніда Павловича. Вдова художника Галина Василівна нагадала про його людяність, безвідмовність у допомозі, про те, що він був хорошим сім`янином і другом.

Галина Бессараба та друзі Леоніда Бессараби подякували працівникам музею за працю в організації виставки, збереження пам`яті про художника.

Виставка триватиме в мистецькому залі музею впродовж місяця.