«Південний Буг»: четвертий номер альманаху представили у центральній міській бібліотеці

24 вересня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація четвертого номера літературно-публіцистичного альманаху «Південний Буг». Захід пройшов у рамках літературного фестивалю «Слово єднає!», котрий, як і альманах, приурочено святкуванню  Дня міста Хмельницького.

Особливістю презентації стало те, що вона одночасно відбувалася аж в трьох бібліотеках – Хмельницькій міській центральній бібліотеці, Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, Миколаївській центральній міській бібліотеці ім. М. П. Кропивницького. Спілкування між книгозбірнями забезпечили з допомогою скайп-зв’язку. Адже там, у Вінниці і Миколаєві, є також автори, твори яких увійшли до четвертого випуску альманаху.

На презентацію до центральної бібліотеки Хмельницького завітали місцеві письменники, а саме: Петро Маліш, Віталій Міхалевський, Василь Горбатюк, Михайло Цимбалюк.

Цей номер альманаху, як і три попередні, видано міським коштом відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською».

Укладачі розповіли, що четвертий випуск альманаху «Південний Буг» покликаний познайомити читачів з творчістю письменників, котрі проживають в тих областях України, в яких протікає річка Південний Буг. А це, крім Хмельницької, ще Вінницька та Миколаївська області. Для такої мети спеціально упорядкували розділ із назвою «З берегів Південного Бугу».

Щодо видання, то воно цього разу умістило твори 57-и авторів, коротку інформаційну довідку про Хмельницькі обласну і міську організації НСПУ, відомості про річку Південний Буг, а також десять розділів художніх творів. До першого і другого розділів включили історичну, психологічну, філософську прозу та поезію подолян. Багато місця також віддали молодим авторам у розділах «Нові імена» (автори-позаспілчани, що мають певний творчий доробок, але вперше друкуються у «Південному Бузі») та «Молода муза» (твори школярів – учасників літературної студії при Хмельницькому обласному літературному музеї таучасників обласного молодіжного літературного конкурсу 2019 року). Є тут, звісно, і вже традиційні розділи – «Незабутні», «Літературні дослідження», «Гумор», «Для дітей».

Яскравою й ідейно вмотивованою виявилася обкладинка четвертого номера, котра показує, як річка Південний Буг протікає в різних місцях, об’єднуючи тим самим літераторів із різних, але сусідніх областей.