Вечір старовинних колядок та щедрівок

Різдво, чи не найпрекрасніше та виняткове свято для українців! Дотримуючись своєрідних традицій та вірувань люди святкують його особливим чином. Рідні та близькі здавна готувалися до Величного Різдвяного дійства, розігрували ролі Маланки, Кози, цигана, господаря, щоб вітати усіх із святами.

Підтримуючи цю традицію, 18 грудня у стінах Хмельницької дитячої музичної школи №2 відбувся вечір-концерт старовинних колядок та щедрівок, який провели учасники зразкового фольклорного гурту «Ладосвіти» (керівник – Ірина Телюх, концертмейстер – Володимир Сімон) та дали можливість повернутися у минуле – відчути усю красу календарно-обрядового фольклору зимового циклу.

«В давнину вважалося, що спів колядок можна було починати ще з 4 грудня» – зауважила Ірина Телюх. Саме тому святкове дійство розпочали дві старовинні колядки «Ой, Дай Боже»: одна присвячена хлопцям, друга – дівчатам. У цих текстах виспівуються сімейні цінності та згадується язичницький Дажбог – Бог сонця, опікун людської долі та достатку.

Наступними звучали церковні псалми: колядка «Святая Варвара» приурочена народженню Ісуса Христа та щедрівки «Орати» та «Маланка» (Чорноострівська), якими вітали господаря та господиню.

Бурхливими оплесками та щирими посмішками сприйняли глядачі обряд  «Водіння кози».  Колективом було представлено два різновиди цього цікавого театралізованого дійства: Коза Київська у виконанні учнів молодшої групи та Коза Дністровська у виконанні учнів старшої групи.

Під кінець дійства прозвучало віншування по сучасному – щедрівка «На Святій Землі», сповнена радості, миру та сонця. На завершенні свята керівник гурту побажала усім присутнім веселих свят, любові, добра та жертовності  до близьких і рідних, старих і молодих, здорових і немічних. «Всього Вам доброго. До наступного року!».