Завершився літературний фестиваль «Слово єднає!» – 2019

28 вересня святковою програмою у сквері імені Тараса Шевченка офіційно завершився Хмельницький міський літературний фестиваль «Слово єднає!». Цьогоріч він проходив два тижні – із 16 вересня. За традицією, адже фестиваль відбувся вже вчетверте, його провели у рамках святкування Дня міста Хмельницького.

Святкова програма закриття фестивалю включила:

 

  • виступи спеціальних гостей, літераторів;
  • книжкову виставку «Подільської землі сини і доньки;
  • експозицію «Місто Хмельницький на сторінках газети «Проскурів»»;
  • відзначення гостей та учасників фестивалю.

Також у сквері влаштували книжкову ярмарку, на котрій себе мали змогу представити не тільки місцеві видавництва.

Театр "Глорія" Хмельницького національного університету на святковому заключному етапі традиційно виконав гімн фестивалю. А народний артист України, директор монотеатру "Кут" Володимир Смотритель заспівав авторську пісню на слова Павла Гірника "Як не буде, то буде".

Загалом фестиваль «Слово єднає!» 2019 року зібрав близько 1 500 поціновувачів українського літературного слова. У культурно-мистецьких та навчальних закладах міста Хмельницького провели більше пів сотні заходів.

Цьогоріч він згуртував літераторів-початківців та знаних авторів з Хмельниччини, інших куточків України та сусідніх держав. Серед них – Мирослав Дочинець, Міхась Скобла, Лора Підгірна, Дара Корній, Ірина Федорчук, Віктор Крупка, Сергій Головатюк, Людмила Ромен, Мар’яна Лелик, Олена Осмоловська, Ірина та Микола Сичови, Ольга Дужак. А також до нього доєдналися освітяни, культурні діячі, митці та читачі.

Письменники та творчі колективи зустрічалися із хмельничанами та гостями міста, проводили майстер-класи для молодих літераторів та журналістів. У рамках фестивалю відбулися і бард-шоу, і форум короткого вірша, і презентації проєктів «Особлива книга для дітей» та «Графіка української мови.

Подільська письменниця Наталія Поліщук, котра взяла участь у фестивальних заходах, розповіла у Facebook: «...Мабуть, такі особливі, теплі, домашні зустрічі можливі лише в рамках фестивалю «Слово єднає!», якого з нетерпінням чекає щороку вся літературна спільнота міста. Дякую за можливість долучитися до цього неймовірно цікавого двотижневого літературного марафону, приуроченого Дню міста Хмельницького, подарувати свою творчість й отримати нове натхнення!».

 

Нагадуємо, що метою проведення фестивалю є сприяння розвитку літературної, журналістської та інших видів колективної і авторської творчості, які популяризують місто Хмельницький. За допомогою фестивалю прагнуть посилити вплив авторського українського мистецтва на естетичне виховання дітей та молоді, читачів бібліотек міста.