У центральній міській бібліотеці представили збірку «Покрова через Збруч»

16 жовтня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація збірки оповідань «Покрова через Збруч». Це заключна частина святочної трилогії «Через Збруч», що побачила світ протягом 2019 року.

Автори третьої частини – то уже традиційно письменники з обох сторін мальовничого Збруча: Лора Підгірна (м. Кам’янець-Подільський), Ерко Красовський (м. Івано-Франківськ), Тетяна Безушко-Граб (смт. Ярмолинці), Оксана Зененко (м. Херсон), Матічин Ярослава (м. Львів), Ольга Саліпа (м. Хмельницький), Оксана Почапська (м. Кам’янець-Подільський) та Ольга Деркачова (м. Івано-Франківськ). Частково це ті, хто перейшов з попередніх частин трилогії (збірок «Різдво через Збруч» та «Великдень через Збруч»), але є й нові.

На зустріч із читачами до центральної міської бібліотеки завітали четверо представниць авторського колективу – Тетяна Безушко-Граб, Оксана Зененко, Ольга Саліпа та Лора Підгірна, яка і є упорядницею збірки.

«Покрова через Збруч» вийшла різножанровою. Є тут і вишукане кохання, і життєві історії. Кілька авторів передали повстанських дух, розповіли про драматичні сторінки історії та життєвих доль українців. Є тут і про наших новітніх героїв. Кожне оповідання щемливе, трепетне. Кожен сюжет вартий екранізації», – розповіла Лора Підгірна.

Чому саме Покрова? На Покрову Пресвятої Богородиці Україна відзначає свято своїх захисників – тих, котрі боронили її в минулому, і тих, хто тримає оборону зараз. У збірці відбилося прагнення наших людей бути захищеними. Кожна нація, на думку авторок, мала право виговоритися, виказати свою історію, а українці цієї можливості не мали. «Тому саме завдяки таким книгам з’являється можливість ідентифікувати себе українцями», – зауважує Тетяна Безушко-Граб.

Крім читачів, на презентацію запросили хмельницький квартет «Dreams» (керівниця – Оксана Цмур). Музиканти виконали «Листок до альбому» М. Скорика. Композицію підбирали спеціально: саме у ній авторки відчули емоційний відгомін всієї збірки.

Традиційною частиною книжечки став святочний стравопис. Місце у ньому для себе знайшли рецепти страв, котрі готували наші бабусі-прабабусі у час осінніх свят, переважно на Покрову.

Збірку «Покрова через Збруч» уже можна почитати в центральній міській бібліотеці. Приходьте по неї сюди!