Колорит 16+ від сучасного хмельницького Гогена

Днями мистецька зала музею історії міста Хмельницького зібрала численних гостей на художньо-музичному перформансі з нагоди відкриття авторського вернісажу живопису хмельничанки Лідії Мельничук під яскравою назвою «Колорит», який об’єднав 25 полотен молодої мисткині.

Експозиція, насичена українською автентикою, вабить глядача оригінальним сучасним та свіжим  баченням 32-річної художниці, якій свого часу пощастило навчатись композиції та живопису в знаних хмельницьких корифеїв художнього мистецтва – народного художника України Миколи Мазура та заслуженого художника України Михайла Андрійчука, опановуючи фах дизайнера  інтер’єру та меблів на факультеті технологій та дизайну в Хмельницькому національному університеті. Восьма персональна виставка художниці та дизайнерки Лідії Мельничук, котру вона цьогоріч уже представляла у Вінницькому обласному художньому музеї, на думку директорки музею історії міста Хмельницького Галини Барабаш, є відтворенням особистих вражень авторки  та спостережень її мінливих миттєвих відчуттів. «У творах пані Лідії проста життєва буденність зосереджена на поверховості, плинності миті, настрою, освітленнячи куту зору», – ділиться власними враженнями з гостями вернісажу пані Галина.

Вікторія Папонова, хранителька фондів музею, повелаприсутніхпаралелямихудожнього мистецтва сучасної художниці з класичним, відзначивши достатньо впізнаване наслідування  Лідією Мельничук традицій постімпресіонізму та водночас безперечну автентику традиційного декоративно-ужиткового мистецтва України. Зокрема, контрастна палітра представлених на виставці пейзажів  та водночас чіткі контури її тональних переходів ніби створені стати ескізами для народного килимарства. Здається, що нитка за ниткою з-під пензля художниці народжуються яскраві самобутні українські гобелени… Несподівано звабливі натюрморти цієї експозиції торкаються людських почуттів, пробуджуючи чуттєвість з глибин одного з основних природних інстинктів, ніби успадкувавши від самого Поля Гогена переконливе право на продовження теми так званого «непристойного натюрморту». У побудові його композиції зазвичай використовуються  соковиті, зрілі плоди садів та ланів, символічно утворюючи безкінечний зв'язок у природі жіночого та чоловічого начала. Своєю особливістю серед натюрмортів вирізняються картини, що утворюють диптих та триптих, в яких авторка поєднала відповідність до сучасної моди на так звані «пазлові»  варіації живопису з певною архаїкою зображених на них предметів, додатково приправивши роботи влучними назвами. До прикладу, майстерно вибудувана, виважена композиція «Пліткарів» набуває не лише просторового насичення, а й колоритного емоційного забарвлення завдяки прийому уособлення. І ось перед вами вже не архаїчні глеки та гладущики з різнотрав’ям, виставлені на поруччі веранди, а дідугани на призьбі, які зібрались попліткувати. Оголена жіноча натура на полотнах Лідії Мельничук представлена як коливання від романтичного ню, що оспівує граціозну жіночність, до буденності плину життя, в якій нібито випадково підглянута прозаїчна тілесна оголеність разом з жартівливою та по-українськи влучною назвою картини набуває іронічної суті. Пані Вікторія підсумувала, що молодій мисткині час замислитися про вступ до Національної спілки художників України, адже доля обдарувала її потужним самобутнім талантом.

Лідія Мельничук на відкритті свого авторського вернісажу «Колорит» була відзначена подякою управління культури і туризму Хмельницької міської ради. Вітали молоду художницю того дня не лише музейники, а й її друзі та родичі, завдяки чому гості вернісажу дізналися про її захоплення образотворчим мистецтвом ще змалечкута про те, щов юності дівчина обрала для себе саме цей, вочевидь, доленосний шлях у житті.

Завдячуючи підтримці міських музичних закладів, відкриття вернісажу перетворилося на справжній музично-художній перформанс за участю дуету викладачів ХДШМ №2 Андрія Шамрая та Ігоря Кіницького, Марії Кухар – викладачки по класу фортепіано ХДМШ №1 та Катерини Звір – викладачки по класу фортепіано ХДМШ №2, які створили на заході чарівну атмосферу незабутнього свята, подарувавши винуватиці події та всім присутнім майстерне виконання легкої рокової та класичної музики.

Художній вернісаж живопису «Колорит» від Лідії Мельничук чекає на відвідувачів до середини листопада.  Гостинно запрошуємо!