Історія Майдану, який ми ще не завершили…

 

В музеї історії міста Хмельницького відкрилася експозиція київського фотохудожника Олександра Сліпченка «Пам`ятай Майдан», присвячена історії Революції Гідності. У понад ста світлинах, панорамних композиціях представлена історія Майдану від кінця листопада 2013-го до серпня 2014-го… У світлинах через події та особи розкривається повсякдення Майдану. Автор зумів передати дух, настрій, надії, боротьбу, єднання його учасників, українців з усіх куточків держави, яка повстала проти корупції, брехні, кривди горе-керманичів… «Пам`ятай Майдан» – це не лише заклик ретельно вивчати та аналізувати свою історію. Це – ще й засторога будь-якій владі: дотримуватися обіцянок і не лукавити з власним народом.

Привітати автора виставки, згадати буремні події та поспілкуватися про тривожне сьогодення України зібралися учасники Революції Гідності, хмельницькі фотохудожники, студенти, представники ЗМІ…

Директор музею Галина Барабаш, безпосередня учасниця Майдану, наголосила: все, що сталося з українцями за ці роки революції і війни, навчило нас не бути спостерігачами історії, а її творцями. Революція Гідності не завершена і від нас залежить, коли і як вона завершиться. Ті, хто йшов під кулі з дерев`яними щитами, знали, за що і для чого вони жертвують найдорожчим. Будь-яка влада має пам`ятати: народ, який повстає за свої права і свою землю, не спинять беркутівці, снайперські гвинтівки, танки…

Майдан – це сильні емоції, відчуття  плеча, гарячої любові до рідної землі. Відкриваючи творчий захід, товариство урочисто виконало Гімн України – як символ єдності українців, котрим Майдан починав і закінчував дні, яким тримався у найважчі, грізні хвилини…

Киянин Олександр Сліпченко розповів, як відстежував і фіксував для історії перебіг Революції Гідності. Про кожну свою світлину, панораму, людей, які творили Майдан, автор може розповідати годинами, і це – справді пізнавальна екскурсія. Недаремно пан Олександр деякий час працював у музеї Революції Гідності. Свій архів – а це не лише світлини з Майдану, а й відеоматеріали, автор планує передати у Центральний державний кінофотофоноархів України. Його роботи представлені в музеї Революції Гідності. А відтепер поповнять фонди й музею історії міста Хмельницького.

Враженнями про експозицію і спогадами про свою участь у Революції Гідності поділилися хмельничани. Подякували Олександрові Сліпченку за пам`ять.

Любов Габрух провела на Київському Майдані півтора місяця, пережила і хвилини всенародного піднесення і болю, коли помирали від підлих куль молоді патріоти. Болить Любові Францівні, що нинішні школярі не знають історії Революції Гідності, а, отже, її уроків… Болить, коли хочуть зневажити прагнення українців, котрі віддавали за свободу свої життя. Майдан не завершився, люди готові до боротьби заради майбутнього України.

Олександр Климчук, керівник обласної організації «Тризуб» імені Степана Бандери, яка під час Майдану увійшла до «Правого сектора» нагадав заповідь з «Декалогу»: «Пам`ятай про великі дні наших визвольних змагань». Такі дні припали і на наше покоління. Тільки на крові і на пам`яті може вирости покоління переможців, які знають ціну свободи. Згадав Сергія Бондарчука, Дмитра Діброва, Устима Голоднюка, інших героїв, які поклали життя за волю і  процвітання України… Наше завдання – продовжити їхню боротьбу і зберегти Україну.

Медичний працівник Майдану, а згодом – добровольчих батальйонів, Галина Шаповалова родом з Горлівки, мешкає у Хмельницькому. Пані Галина розповіла, як тримався український Донецький Майдан, поки ворог не окупував Донбас. Запевнила: донеччани – за Україну, вони сподіваються, що український прапор підніметься над Донбасом.

Психотерапевт Віталій, представник медслужби Майдану, поділився спогадами про те, як самовіддано працювали лікарі, яким тоді міністр охорони здоров`я злочинного режиму Януковича Раїса Богатирьова заборонила надавати медичну допомогу майданівцям. Чимало медиків після Майдану пішло на фронт, з них 230 загинуло. Побратими-лікарі поставили їм пам`ятник.

Волонтер Тетяна Басько нагадала, як стояв Хмельницький Майдан, як працювали волонтери, подякувала автору знімків за збереження пам`яті.

Голова обласної організації Національної спілки фотохудожників України Анатолій Іванов назвав відкриття експозиції «Пам`ятай Майдан» подією в культурному житті міста. Високо оцінив історичне значення та технічну якість світлин, панорамних знімків, які передають дух Майдану і зберігають подвиг і жертву рядових українців в ім`я свободи для історії.

Виставка триватиме в музеї до середини січня 2020 року.