Виставка «Світ християнської ікони»

В Хмельницькій міській раді експонується виставка «Світ християнської ікони» учнів та викладачів школи іконопису «Нікош».

Мета виставки – пробудити інтерес до ікони, яка спонукає думати, замислюватися та іншими очима подивитися на світ і на себе. Створити сакральний простір, де людина може відчути щирість почуттів любові і добра, неперевершене відчуття внутрішньої гармонії, а також замислитись над життям,  відкрити для себе щось нове.

На виставці представлено 30 робіт учнів та викладачів школи. Роботи написані у класичному та академічному стилях іконопису зі збереженням традицій візантійсько-українського іконопису. Візантійський стиль написання ікон має свої особливості:  характер зображення, кольорову гаму, яка має символічне значення, та використовується зворотна перспектива на зображеннях.

Ікони та іконопис представляють собою дивовижне поєднання найвищого з мистецтв – живопису із релігійними сюжетами, зображень Ісуса Христа, Богоматері, ангелів та святих.При написанні ікони вільна авторська інтерпретація недопустима. Для того, щоб точно зобразити святий образ, іконописець має строго дотримуватись правил іконографії, які почали формуватись ще на зорі виникнення мистецтва іконопису.

З дідів-прадідів у наших оселях «живуть» ікони, своєрідні обереги. Спочатку це були ікони, написані на дошці й полотні, згодом – й на склі. Викладачі школи відтворили процес написання ікони на склі, але використали візантійський стиль.

Роботи учнів та викладачів школи іконопису «Нікош» спрямовані на розвиток іконописання, популяризацію сакрального мистецтва на теренах України та за її межами.


Довідка:

У 1996 р. була відкрита перша на теренах України студія іконопису «Нікош» (у перекладі з грецької – Святий Микола, так у Візантії називали Миколу Чудотворця, покровителя іконописців).

У 2005 році за рішення Хмельницької міської ради (№43 від 5.07. 2005 р.) була відкрита школа іконопису «Нікош». Школа іконопису є мистецьким закладом. По закінченню навчання учні школи отримують свідоцтво.