П’ятий різдвяний фольклорно-етнографічний фестиваль «Дар днесь пребагатий» відбувся у Хмельницькому

11 січня в обласному художньому музеї відбувся різдвяний етнофестиваль «Дар» за участю зразкового фольклорного гурту «Ладосвіти» Хмельницької дитячої музичної школи №2  та фольклорного гурту «Ладовиці»  ГО «Відродження традицій Поділля» (керівник Ірина Телюх).

 

У фестивалі  також брали участь фольклорноетнографічний гурт «Берегиня» з села Зелені Курилівці Новоушицького району Хмельницької області (керівник Марія Карвацька) та дует фольклорноетнографічного гурту «Рогізнянка» села Рогізна Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (керівник Галина Білоус).

На різдвяному фестивалі звучали  стародавні колядки і щедрівки. Учасники свята захоплено розповідали про свої зимові звичаї, обряди, традиції, а між розповіддю звучали чарівні захоплюючі пісні, лунала жива мова і жива пісня Наддністрянського Поділля. Своїм виконанням вони дійсно показали самобутність та довели що вони є носіями традицій своїх сіл, які передаються із покоління в покоління.

Зразковий фольклорний гурт «Ладосвіти» продемонстрував  реконструкцію обряду «Маланка», який був записаний на теренах Наддністрянщини Хмельницької області. Гурт «Ладовиці» презентував стародавні коляди, які були записані в експедиції 2019 року на теренах Кам’янець-Пдільського району села Жван і Сокіл, а також у їхньому виконанні прозвучала колядка, яка представляла зимову традицію південної частини України (Херсощину). На фестивалі  було продемонстровано строї Хмельницької області, частини Наддністрянщини, південної частини України та Чернігівської і Полтавської області.

Різдвяний етнофестиваль «Дар» довів, що українські колядки, звичаї та традиції найкращі.