ЗаКОХАНість в арт-цифру експонується в музеї історії міста

Персональна художня виставка цифрового живопису «…KOKHAN-ART…» дебютнадля хмельничанки Анастасії Кохан. Саме під таким псевдо – KOKHAN-ART – працює Настя, і саме так підписує свої роботи. 14 лютого – у день усіх закоханих – вона представила на широкий загал серію авторських плакатів на тему найпопулярніших кінематографічних сюжетів сучасності, серед яких улюблені багатьма культовий серіал «Гра Престолів», кінострічки «Сяйво» (за Стівеном Кінгом), «Великий Гетсбі» (за Ф.С.Фітцджеральдом), мюзикл «Найвеличніший шоумен», Поттеріана Джоан Роулінг тощо.

«У музеї історії міста Хмельницького цифрове мистецтво експонується вперше, – говорить директор музею пані Галина Барабаш, – і це надзвичайно цікаво – спостерігати за новими віяннями і за розвитком сучасного мистецтва, яке не може стояти осторонь технічного прогресу».

І справді, діджитал-арт на сьогодні посідає чи не найвищі сходинки в сучасному художньому мистецтві. Завдяки саме йому стають можливими найфантастичніші візуалізації, котрі оживають неймовірними кадрами у кінематографі, неповторними ілюстраціями у книжках, модерновим дизайном різноманітних об’єктів, помешкань та будівель. Ба більше, навіть звичайні утилітарні речі стають унікальними арт-об’єктами, які не можуть не привертати уваги і викликати захоплення.

Дещо про мисткиню. Настя Кохан народилася в Хмельницькому 4 січня 1998 р; у дитинстві мала найбільший хист до гімнастики і малювання. Про свої мистецькі починання Настя розповідає так: «Не можу сказати, що займалася малюванням змалечку, та коли пішла у перший клас, це вже було не приховати ні від кого – ні від учителів, ні від однокласників, адже всім мої роботи дуже подобалися. Тому і було вирішено, як то кажуть, самою долею, що Хмельницької дитячої художньої школи мені не оминути. І у 10 років я почала там опановувати образотворче мистецтво. Разом із сестрою-близнючкою Діаною навчалася я у відомого хмельницького художника-аквареліста і викладача Володимира Петровича Овчарука. Навчання у художці надихнуло на подальший розвиток саме у мистецькій площині. Тому по завершенні ЗОШ № 14 ми з сестрою точно знали, що хочемо вступати на спеціальність, пов’язану з образотворчим мистецтвом. Особисто я обрала Хмельницьку гуманітарно-педагогічну академію (образотворче мистецтво), а сестра вступила на графічний дизайн у ХНУ. Навчаючись в академії, я почала ще більше відкривати для себе світ мистецтва, і саме так познайомилася з комп’ютерним живописом, який нині інакше називають цифровим або ж «діджитал». Графічний планшет ще більше розширив горизонти мого бачення мистецтва, і саме його я представляю на своїй першій художній виставці».

Відкриття дебютного вернісажу хмельничанки Анастасії, закоханої в цифру, перетворилося на селфі-арт-вечірку з живою музикою, яскравими фотозонами та приємним дружнім спілкуванням гостей за келихом шампанського. У виконанні Теодора Бадарла, студента факультету мистецтв ХГПА, впродовж усього заходу звучали мелодії з популярних кінострічок, культових серіалів і комп’ютерних відеоігр у фортепіанному аранжуванні.    

Побачити 26 авторських діджитал-постерів на найпопулярніші та культові теми сьогодення зі світу фентезі та кохання від майбутньої магістерки, яка нині навчається у ХНУ за спеціальністю «Графічний дизайн та реклама», (і навіть замовити їх роздрук в авторки за помірною ціною) запрошує мистецька зала музею історії міста Хмельницького. Виставка триватиме впродовж  лютого. Ласкаво просимо!