Співанковий рій

22 лютого у приміщенні Хмельницької дитячої музичної школи №2 відбувся I конкурс автентичного сольного співу «Співанковий рій», організаторами якого є управління культури і туризму Хмельницької міської ради, Хмельницька дитяча музична школа №2 та ГО «Відродження традицій Поділля».

У конкурсі  взяли  участь 16 учасників з різних куточків нашої області: с. Воробіївка Білогірського р-ну, смт. Смотрич Дунаєвецького р-ну, м. Городок, с. Рогізна Кам’янець-Подільського р-ну, м. Кам’янець-Подільський, с. Вовковинці Хмельницького р-ну і учасники фольклорних гуртів закладів культури та освіти м. Хмельницького.

Учасники конкурсу виконали два різножанрових твори без супроводу (а сареllа), які є традиційними для їхньої місцевості та відповідають співочим традиціям села, які розшифровані і перейняті у точній манері першоджерельного виконання та звучали в аудіо запису перед виконанням конкурсних творів. Пісні, які виконували учасники конкурсу чарували своєю щирістю, мелодійністю, дотепністю. Вони увібрали в себе радість і смуток, запальний гумор святкового гуляння та високу патетику української  душі.

  

Як відмітила у своєму виступі при підведенні підсумків голова журі конкурсу Шевчук Олена Юріївна (кандидат мистецтвознавства, доцент, професор кафедри старовинної музики Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського), такий конкурс проводиться вперше не тільки в області, а й в Україні.

Саме автентична пісня відображає характер та дух нації, який віками закарбовувався у пісенній традиції українців. Важливим є те, що діти знаходять  ці  пісні, переймають і виконують їх. І саме цим вони є той ланцюжок, що  з  часом  дасть  розквіт  тої  української  ідентичності, яка була загублена у ХХ столітті. Така творчість дітей та молоді проникає у глибину єства, очищає духовний зір, змушує замислитися: хто ми є? Вчить не забувати минуле, яке дарує світло, з яким наш народ йде впевнено до свого майбутнього та відновлює у серцях подолян відчуття того, що наша пісня є найкращою.