Схилимо голову в пам’ять про героїв деокупації Проскурова 25 березня 1944 року...

Нині, 25 березня 2020 року місто Хмельницький відзначає 76-у річницю вигнання нацистських окупантів з Проскурова. Друга світова війна кривавим смерчем пронеслася Україною і забрала десятки мільйонів життів її синів і дочок. Не оминуло жахіття війни і Проскурова. 8 липня 1941 року нацисти захопили Проскурів (нині Хмельницький), встановивши жорстокий окупаційний режим, який тривав довгих три роки. Проскурів у часи Другої світової був важливим стратегічним пунктом для ворогів, тому німецьке командування намагалося його зберегти під своїм контролем.

У березневих боях 1944-го під  Проскуровом зустрілися два великих командувача арміями: радянський маршал Георгій Жуков та німецький генерал-фельдмаршал Еріх фон Манштейн. Понад два тижні наші війська у важких боях намагались зламати німецькі оборонні  рубежі на північних підступах до Проскурова.

Запеклі бої точилися за Проскурів впродовж двох тижнів, а звільнили місто менш як за добу. Радянських сміливців не злякали ні закопані ворожі танки з прямою наводкою, ні розгалужена система мінних полів, ні сучасна артилерія. Бажання перемогти ворогів та визволити рідні землі дали силу нашим військовим на блискавичну перемогу. Внаслідок нічного штурму радянських воїнів загарбники були деморалізовані та розгублені: вони в паніці залишали важку бронетехніку та тікали. Радянські війська не залишили нацистам жодного шансу.

25 березня 1944 року у ході проведення Проскурівсько-Чернівецької операції з обласного центру гітлерівських окупантів було вигнано. Це була блискавична перемога радянської армії та великий провал німецьких загарбників. Історичний факт: проскурівським визволителям 25 березня 1944 року о 21:00 Москва салютувала 20 артилерійськими залпами 124 гармат.

Однак війна взяла дорогуціну за деокупацію. За три роки свого панування у Проскурові гітлерівці розстріляли і замордували у катівнях 81 тисячу людей, серед яких 65 тисяч військовополонених Раківського концтабору суворого режиму Stalag 355. Тисячі проскурівчан були вивезені на рабську працю до нацистської Німеччини. Після війни в нашому місті не залишилося практично жодної родини, яка б не зазнала жахливих втрат…

Місто пам’ятає і пам’ятатиме про цей безсмертний подвиг українського народу та його звитягу, пам’ятає подвиг проскурівчан, котрі віддали свої життя за деокупацію рідного міста від гітлерівської навали. Вічна пам'ять і шана героям!..