На Купало сонце грало

Музей історії міста Хмельницького знов на Проскурівській! На цей раз з етнічною експозицією «На Купало сонце грало».

Свято Купала або Купали закінчує літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, хоча з прийняттям християнства воно деякою мірою трансформувалося в церковне.

На свято Купала наші пращури вшановували Воду й Вогонь, які вважалися цілющими силами. Традиції дохристиянського святкування Івана Купала дійшли до наших днів, щоправда, із плином часу втративши свій прадавній сенс і набувши радше казково-романтичного наповнення – це і стрибки через багаття, яке є символом Сонця, і плетіння та пускання за водою віночків зі свічками, й оповіді про чар-квітку папороті.

У барвистій тіні купальського дерева розгорнулася виїзна виставка, у якій представлено як експонати з фондів музею історії міста Хмельницького – рушники, ляльки-мотанки та гобелени, так і різнобарвні вишивки талановитої майстрині Тетяни Міцель, На імпровизованому майстер-класі разом із нею у виставковій залі музею майстрували юні виконавиці автентичні купальські вінки з барвистого різнотрав’я. Тісно переплетені, як квіти у вінку, з прадавніми українськими обрядами купальські пісні. Не обійшовся без пісень і купальський музейний  виїзд.

Просто неба на Проскурівській відбувся справжній етно-перформанс від народного ансамблю «Джерельце» під керівництвом Тетяни Міцель школи мистецтв «Райдуга».

Колектив музею щиро вітає усіх з днем Купала!

Нехай купальське вогнище очистить вас від усіх хвороб та негараздів, а легендарний цвіт папороті подарує віру в надзвичайне та дивовижне!

Хай розквітне ваша доля
Рясно квітами із поля
І піде лихо з бідою
За купальською водою!