Відкрийте для себе гармонію Всесвіту

Музей історії міста Хмельницького представляє галерею творчих робіт молодої талановитої  художниці Ірини Стасюк під назвою «Гармонія Всесвіту». У понад трьох десятках її художніх робіт, презентованих днями в музейній мистецькій залі, яскраво виявляється світ захоплень і копіткої професійної та духовної праці майстрині пензля. Основні теми Ірининих картин – есхатологія, себто філософське осмислення долі людства, життя та творчість видатних постатей світової культури, готичні сюжети вікторіанської епохи.  Про це кажуть і їхні назви: «Брама світла», «Гармонія небесних сфер», «Небесний танець», «Рух Всесвіту», «Глибини минулого», «Великий вибух». В експозиції представлено мистецькі цикли «Гармонія Всесвіту» та «Уламки імперій», серія робіт, присвячених духовній історії України. Ірина вдало пробує себе в іконописі, вдаються їй портретний живопис, натюрморт, пейзаж, сюжетні картини. Її мистецький стиль позначений впливами символізму, сюрреалізму, космізму - мистецьких течій, у яких експериментують сучасні європейські художники.

Малювати наша землячка любила з дитинства і мріяла стати художником. Та серйозно зайнялася  живописом у двадцятип`ятилітньому віці в навчальній художній студії Центру культурного розвитку молоді Подільского молодіжного об`єднання «У майбутнє через культуру». Продовжила осягати секрети малярства у студії «Відродження» під керівництвом Радимира Міляра. А безцінний досвід культурного просвітництва – у громадській організації «Хранителі спадщини». І завдяки своєму таланту, характеру вдумливого, невтомного пошуковця-дослідника, стала, за словами наставника, однією з кращих з понад ста його учнів. Художниця крок за кроком впевнено долала сходинки творчого зростання, брала участь у мистецьких конкурсах, виставках та пленерах. І вершиною творчих та особистих досягнень Ірини стала нинішня – перша персональна виставка, яка демонструється нині в музеї історії міста.

Вітаючи Ірину з успішною презентацією вернісажу, директорка музею Галина Барабаш відзначила самобутність творчого почерку художниці, багатовимірність і глибокий символізм її полотен, досконале володіння живописними техніками, масштабність творчого бачення. Побажала щасливої самореалізації і відкриттів на творчій ниві. І щоб перша персональна виставка для художниці справді стала початком великого творчого шляху. До речі, Ірина – друг і волонтер  музею історії міста, як і вся команда «Хранителів спадщини». Завдяки плідній співпраці, вдається реалізувати  цікаві спільні мистецькі проєкти. Ірину Стасюк відзначено подякою управління культури і туризму Хмельницької міської ради, яку їй урочисто вручила  пані Галина.

Керівник мистецької студії «Відродження» Радимир Міляр з гордістю за успіхи своєї учениці розповів про становлення художниці. Ірина – справді самородок, обдарована від природи,  тонко відчуває цей світ і вміє передати на полотні своє бачення. Майстерно оволодівши канонами класичного живопису, Ірина успішно пробує себе в різних мистецьких стилях. Особливо тяжіє до символізму. А також, як і її наставник, експериментує з методом синтезу мистецтв, трансформуючи в художні образи на полотні  квінтесенцію почерпнутого з мистецтва драматургії, кінематографу, літератури,  історії, філософії. Їй вдається мистецтво композиції. Попереду у  старанної і здібної учениці, наголосив керівник, ще багато творчих відкриттів.

  

Художницю тепло вітали зі знаковою подією друзі, колеги по мистецькому цеху. Одна з керівників організації «Хранителі спадщини» музикант, педагог, акомпаніатор Тетяна Чигрин подарувала художниці, її наставнику й гостям мистецького свята чудову музичну композицію – «Мазурку» Фредеріка Шопена. А учениця пані Тетяни лауреатка міжнародного фортепіанного онлайн-конкурсу «Львів KAVAI – карантин»  -  «Прелюдію фа-дієз мажор» С. Беркевича. 

Керівник народного ансамблю «Джерельце» дитячої школи мистецтв «Райдуга» Тетяна Міцель та її вихованки Марина Мазур та Юлія Гриб додали настрою душевним виконанням народних пісень  «Ой, там за лісочком» та «Терниця».

До речі, фонди музею поповнилися художньою роботою «Глибини минулого», яку Ірина Стасюк присвятила історії рідного міста.

Виставка експонуватиметься в музеї історії міста Хмельницького до 19 серпня.