Онлайн екскурсія до хмельницького пам’ятника "Ангел Скорботи"

Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму відзначається 23 серпня - в день підписання Договору про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом і Секретного додаткового протоколу, який розділив Європу на сфери впливу. Пропозиція про встановлення дня пам'яті було висунуто в «Празькій декларації про європейську совість та комунізм», підписаній 3 червня 2008 року Вацлавом Гавелом і численними членами Європейського парламенту. 23 вересня 2008 року 409 членів Європейського парламенту підписали декларацію, яка підтримує встановлення пам'ятного дня. У Декларації вказувалося на «масові депортації, вбивства і акти поневолення, скоєні в контексті актів агресії з боку сталінізму і нацизму, що потрапляють під категорію військових злочинів і злочинів проти людства. Згідно з нормами міжнародного права, до воєнних злочинів і злочинів проти людства не застосовується термін давності», а так само в причинах прийняття свята значилася фраза "оскільки вплив і значення радянського ладу і окупації на громадян посткомуністичних держав і для них в Європі маловідомі".

2 квітня 2009 року Європейський парламент прийняв закон про день пам'яті шляхом голосування. У липні 2009 року Парламентська асамблея ОБСЄ на підсумковому засіданні у Вільнюсі більшістю голосів схвалила резолюцію «Про об'єднання розрізненої Європи», яка засуджує тоталітарні режими XX століття - нацизм і сталінізм.

З нагоди відзначення Європейського дня пам'яті жертв сталінізму і нацизму музей історії міста Хмельницького в рамках власного проєкту MUSEUM_WEB_EX представляє до вашої уваги онлайн екскурсію до хмельницького пам'ятника "Ангел Скорботи".