Збірку «Я жінка» Марії Будзінської представили в центральній бібліотеці

У центральній бібліотеці 21 квітня презентували збірку Марії Будзінської «Я жінка». Подію влаштували в онлайновому режимі. Доєдналися до заходу понад чотири десятки учасників із різних локацій не тільки Хмельницького, а й інших містечок та сіл.

Серце Марії Будзінської перестало битися майже пів року тому – 1 листопада 2020. Але ім’я поета не вмирає разом з ним, воно живе в його творах. Навіть після смерті автора книги з віршами продовжують видаватися, перевидаватися, опрацьовуються рукописи.

Збірку «Я жінка» видала донька Марії Будзінської – пані Світлана. Вона доєдналася до онлайнового бібліотечного заходу-презентації та розповіла про матір, її творчість і про збірку «Я жінка»: «Ця книга – це її творчий задум, її мрія. Збірка розповідає про величну красу, кожен рядок – вічна пристрасть, вічна нерозгаданість жінки. Кожен вірш наповнений жіночою енергією, близький всім, хто носить звання жінки, берегині».

Світлана Будзінська також анонсувала спільний для її родини та бібліотек проєкт «Подаруй книгу мамі». Він присвячений Дню матері. У рамках проєкту кожен охочий може безкоштовно отримати примірник збірки, аби подарувати його своїй матері. Взяти книгу можна буде у всіх міських бібліотеках-філіях Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади. Для цього потрібно зателефонувати до книгозбірні та забронювати собі примірник. Проєкт триватиме з 21 квітня до 10 травня.

Своїми спогадами про хмельницьку поетку з тендітною жіночою душею в рамках онлайнової бібліотечної події поділилися колеги-вчителі, які працювали разом з Марією Будзінською в НВО №5 міста Хмельницького. Вчителька Оксана Савчук розказала: «Ми мали за честь працювати з геніальною жінкою. У такому поважному віці у неї була молода душа, вона залишалася допитливою, активною. Учні школи із захопленням читали та вчили її вірші. Було ще багато мрій. Для мене особисто збірка «Я жінка» – це сонет вічності Марії Іванівни».

Про Марію Будзінську розповіли і колеги по перу – подільські поети Віталій Міхалевський та Микола Коваль, котрий зазначив: «Марія Іванівна збудувала свій храм у душах тисяч і тисяч дорослих і маленьких читачів. Вона була з математичною душею, справжньою берегинею». Він написав про поетку вірші-пам’ять, зачитав їх під час зустрічі.

 

«Жінка, що тримає ручку в руках, може змінити світ на краще», – так написала Марія Іванівна. Всього за життя поетка видала понад 15 збірок. Її поезії, сповнені жіночою мудрістю, ніжністю та теплом, були покладені на музику подільським музикантом Іваном Пустовим. Декілька композицій запропонували прослухати учасникам бібліотечного заходу.

Додамо, що також згодом жителі громади зможуть взяти почитати презентовану нині збірочку. Її примірники надійдуть до фондів усіх бібліотек-філій Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади. Взяти почитати книгу або отримати свій заброньований примірник у рамках акції «Подаруй книгу мамі» можна буде тоді, коли це дозволять карантинні обмеження. 

 

За детальною інформацією звертайтеся за тел. (0382) 72-07-13 або пишіть на e-mail kmcbs.с@gmail.com